A szomszéd fűje mindíg zöldebb, avagy miért fontos a konkurencia

2017. szeptember 15. 08:43 - A kreatív Séf

A versenyszellem és a bizonyítási vágy mindenkiben ott van, már egész pici korunktól kezdve. Gondoljatok csak vissza azokra az időkre, amikor az óvodában azon versenyeztetek, hogy ki tud nagyobb homokvárat építeni. A verseny sosem ért véget, mert amikor már azt hitted, hogy te vagy a legjobb és senki nem tud nálad nagyobb, szebb és jobb várat építeni, akkor mindig jött valaki, aki mégis tudott és ez téged is arra motivált, hogy maradj versenyben és a következő várad még annál a bizonyos "legnagyobb, legszebb, legjobb" várnál is nagyobb, szebb és jobb legyen.
sales-competition-strategies-kompyte.png

Ismerős ugye? Ez a bizonyos versengés veszi körül az egész életünket, csak ahogy öregszünk, a tét egyre csak nő, már nem homokvárakról, hanem cégekről  és termékekről beszélünk. Versengés és kihívások nélkül unalmas lenne az élet. Elérnénk egy bizonyos célt és nem lenne semmi és senki, aki motiváljon, és új célokat állítson elénk. 

A konkurencia szó versenytársat jelent, amely pontos megfogalmazásban, több résztvevő azonos célért folyó küzdelmét jelenti. A konkurencia kialakulásához pedig arra van szükség, hogy egy adott területen egyidejűleg több termelő vagy szolgáltató végezzen azonos tevékenységet. 

A lényeg az, hogy a konkurencia egy szükséges rossz, amely továbblépésre és új dolgok megalkotására kényszerit, bennünket, ezért nem ellenség, hanem ellenfélként kell kezelni, mert olyan nincs, hogy nincs konkurencia, vagyis van (monopólium), de nagyon ritka, mert mindig lesz valaki, aki tud újat mutatni és ezzel beszáll a versenybe. 

Egy új cég alapításakor, vagy egy új termék megalkotása és bevezetése előtt minden esetben piackutatást és konkurenciavizsgálatot kell végezni. Ilyenkor megvizsgáljuk, hogy lenne-e egyáltalán kereslet az adott termékre, vagy pedig tele van már hasonlókkal a piac és a mi termékünk csak egy lenne a sokból. Érdemes a még kiaknázatlan piaci réseket keresni, vagy pedig egy már létező terméket olyan tulajdonságokkal felruházni, amikre lenne igény, de még senki nem gondolt erre, senki nem árusit, ilyet. Azzal, hogy egy teljesen új és sikeres terméket hozunk létre, a konkurencia hátrányba szorul és ahhoz, hogy újra előnyhöz juthasson muszály lesz neki egy olyan terméket alkotnia, amivel visszaszerzi a vevőket és ezáltal versenyben marad.

A versenynek persze két oldala van, mert egyrészről a vállalkozók versenyeznek a vevőkért másrészről pedig a fogyasztók versenyeznek azért, hogy minél alacsonyabb áron minél jobb minőségű terméket tudjanak venni és ez utóbbi befolyással van a vállalkozókra is, mert hiába a jó termék, ha túl magasak az árak, ezért nem elég minőségi, innovatív termékeket gyártani, azokat olyan áron kell adni, hogy legyen rá biztos kereslet.  

Végszóként csak annyit mondanék, hogy váltsátok valóra az álmaitokat, vállalkozzatok, legyetek sikeresek!

vovleghennost_sotrydnikov.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: egyebek

Asztali etikett - 21 dolog amit nem illik egy étteremben

2017. szeptember 08. 09:16 - A kreatív Séf

Mint mindennek, így az éttermi viselkedésnek is vannak alapvető íratlan szabályai, melyek betartására érdemes odafigyelni, és amelyeket vendégként akarva vagy, akaratlanul, de elég sűrűn meg szoktunk szegni. Akadnak köztük alapvetőbb hibák és olyanok is, amelyekről nem is gondolnánk, hogy gondot jelenthet, ezért most összegyűjtöttem nektek 21 pontban, hogy hogyan NE viselkedjetek egy étteremben. Bevallom, én legtöbbször a mobiltelefonra vonatkozó szabályokat szoktam megszegni, de szerintem a mai világban, ahol már WC-re is csak telefonnal vagyunk hajlandóak elmenni, ez nem meglepő, és nem csak én vagyok ezzel így.
desk_restaurant_wine_glasses_plates_flowers_roses_80713_1920x1080.jpg

1.: Ne csettintgess a felszolgálóknak, mert nem illik. Szolid kézfeltartással jelezd, ha szeretnél valamit.

2.: Ne beszélj teli szájjal (bár ez annyira alap, hogy már az óvodában megtanítják mindenkinek).

3.: Ne töröld bele a kezedet a terítőbe, arra ott a szalvéta.

4.: Ne fújd bele az orrodat a szalvétába, az nem zsebkendő!

5.: Ne telefonozz / telefonálj evés közben.

6.: Ne hadonássz az evőeszközökkel, mert balesetveszélyes.

7.: A kibontott és használt fogvájót ne hagyd csak úgy magában az asztalon, hanem diszkréten csomagold be egy szalvétába.

8.: A telefonodat ne tartsd magad mellett az asztalon, jó helye van annak a zsebedben vagy a táskádban.

9.: Ne távozz anélkül, hogy ne adtál volna borravalót a felszolgálónak, főleg ha meg voltál elégedve mindennel.

10.: Ne úgy fogd a kést, mint egy tollat, figyelj a helyes evőeszközhasználatra.

11.: Ne flörtölj a felszolgálókkal.

12.: Ha üveges bort veszel, akkor azt tisztán idd, ne keverj belőle fröccsöt. Tiszteld a bort és a borászt. 

restaurant_food_architecture_interior_design_room_people_1920x1080.jpg

13.: Ne legyél hangos, és ne viselkedj arrogánsan, figyelemfelkeltően. A többi vendég azért megy oda, hogy nyugalomban étkezhessen és nincs annál rosszabb, amikor egy feltűnési viszketegségben szenvedő egyén megzavar, mondjuk egy romantikus vacsorát.

14.: Fine Dining étterembe egy bizonyos kor alatt (14-16 éves kor) ne vidd magaddal a gyermekeidet, mert zavarnák a többi vendéget, és mert a kicsik még úgysem tudják értékelni az ilyen helyeket.

15.: Ez most főként a hölgyekre vonatkozik: ha elkenődött a sminked, vagy bármi hasonló probléma adódott, azt ne az asztalnál igazítsd meg, hanem menj ki a mosdóba.

16.: Ne szürcsölj, ne csámcsogj, ne fújd hangosan a forró ételt.

17.: Egy-két ételfotó belefér, de ne arról szóljon az egész vacsora, hogy 600 különböző szögből lefotózod az ételedet, és mire hozzáfognál, addigra kihűl és panaszkodhatsz a felszolgálónál. Vannak helyek ahol nem is engedik, hogy fotózzanak a vendégek, de akadnak olyanok is, ahol még biztatják is a vendéget, hogy fotózzon és azt minél több helyre töltse is fel, az étterem hashtagjeivel.

18.: Mindenki azt egye, amit rendelt. Ne kínálgassátok körbe egymás ételeit, és ne cseréljetek tányért, mert nem illik. Ha tettszik az étel, amit mondjuk, a barátod eszik, akkor majd legközelebb azt rendeled.

f7050b-foto.jpg

19.: Ha látod, hogy valami nincs az étlapon, akkor ne kérdezd meg, hogy van-e és ne akarj magadnak külön főzetni. Azért van az étlap, hogy arról válassz, ha nincs az ízlésednek megfelelő étel, az adott helyen, akkor rosszul választottál éttermet, arról pedig csak te magad tehetsz.

20.: Ne akadj fenn a számla végösszegén! Az étlapon minden fel van tüntetve, az árak is illetve az is, hogy számolnak-e fel szervízdíjat vagy sem, szóval tudnod kell, hogy mire számíthatsz.

21.: Ha problémád van az étellel, akkor azt az első kóstolófalat elfogyasztása után jelezd a felszolgálónak, mert az, hogy megeszed az ételt, hagysz egy falatot és közlöd, hogy nem ízlett és nem vagy hajlandó kifizetni, az komolytalan és kicsinyes viselkedés.

Címkék: cikkek

A hónap alapanyaga: Sárgarépa

2017. szeptember 05. 10:19 - A kreatív Séf

A sárgarépa világszerte az egyik legkedveltebb zöldségféle. Egész évben könnyen beszerezhető, jó antioxidáns, ásványi anyagokban igen gazdag és gyakorlatilag bármit készíthetünk belőle: előételt, levest, köretet, desszertet, italokat, stb.

A sárgarépa a gyökérzöldségek családjába tartozik hasonlóan a zellerhez, a petrezselyem gyökérhez, a retekhez és a fekete gyökérhez. Származását tekintve Nyugat-Ázsiából származik és eredetileg vadon termő növény volt, melyet az évek során nemesítettek, hogy jobban fogyasztható, kevésbé fás és édeskés ízű legyen.

A sárgarépa, felépítését tekintve 88% vizet, 7 % cukrot, 1 % fehérét, 1 % rostot 1 % hamut és 0,2 % zsírt tartalmaz. Legfontosabb biológiai hatóanyaga a bétakarotin, (persze kisebb mennyiségben másfajta karotinokat is tartalmaz) jellegzetes narancssárga színét is ennek köszönheti. Az emberi szervezet a karotint A-vitaminná alakítja át, amely nélkülözhetetlen a jó látás és a nyálkahártyák szempontjából. A túlzott A-vitamin hiány hajhullást, bőrszárazságot és farkasvakságot eredményezhet. Fontos élettani hatásai közé sorolható még, hogy gátolja a rákos sejtek növekedését, csökkenti a koleszterin szintet és erősíti az immunrendszert.

21277931_1218504484920559_724437915_o.jpg

A sárgarépa, azon kevés zöldségféle közé tartozik, amelyet ajánlatosabb főzve fogyasztani, mint nyersen, ugyanis így nagyobb mennyiségű bétakarotinhoz tudjuk juttatni a szervezetünket, mivel ezek vastag sejtfalak közé vannak zárva, így nyersen sokkal nehezebben szabadulnak fel. A kisbabáknak kimondottan ajánlott sárgarépa pürét adni, mert jó hatással van az emésztésre illetve megakadályozza a puffadást és a székrekedést.

Ha úgy döntünk, hogy otthon szeretnénk sárgarépát termeszteni, akkor arra érdemes figyelni, hogy a napos, félárnyékos helyeket, a homokos-vályogos talajt kedveli és magja március közepétől vethető.

Egy kis érdekesség gyanánt, még annyit, hogy a sárgarépának a legelterjedtebb, narancssárga változata mellett, még rengeteg fajtája létezik: fehér, citromsárga, lila és piros, melyek ízükben és tápanyag tartalmukban majdnem teljes mértékben megegyeznek, viszont a színükért a különböző színanyagok dominanciája a felelős.

Chilis-lime-os sárgarépa gazpacho, pirított garnélával

Hozzávalók 4 fő-re:

 • 100 g Pumpernickel kenyér
 • 1 citrom leve és héja
 • 1 kisebb chili paprika
 • 2-3 szál friss koriander
 • 50 g gyömbér
 • frissen őrölt bors
 • 600 g sárgarépa
 • 1/2 kígyó uborka
 • 2 evőkanál olíva olaj

 

 • 50 g vaj
 • 2 gerezd fokhagyma
 • 0,5 dl fehérbor
 • 2-3 garnéla farok / fő
 • frissen őrölt bors
 • petrezselyem

Elkészítés:

A pumpernickelt tördeljük nagyobb darabokra, majd áztassuk be körülbelül fél órára bő vízbe, hogy jól megszívja magát. A sárgarépát reszeljük le nagy lyukú reszelőn, sózzuk be és hagyjuk állni minimum 2 órát. Az uborkát pucoljuk meg, és vágjuk karikákra. 

A répát a levével együtt, az uborkát, 250 ml vizet, a beáztatott, kinyomkodott pumpernickelt, a gyömbért, a chilit, a koriandert és az olíva olajat tegyük a turmixgépbe és a legnagyobb fokozaton mixeljük minimum 2 percig. Ízesítsük citrom lével és héjjal, frissen őrölt borssal és sóval. Az így elkészült levesünket, tálalásig tartsuk hűtőben. 

A megtisztított garnélákat forró vajon megpirítjuk. Sóval, borssal és szeletelt fokhagymával ízesítjük. Amikor külsőleg már megpirultak, de a közepük még nyers, öntsük fel a fehérborral, párologtassuk el az alkohol tartalmát és adjunk hozzá jéghideg vajat melytől krémes állagú lesz. Friss petrezselyemmel megszórva, a hideg levesünk tetejére halmozva tálaljuk. 

 

 

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: cikkek receptek

Gluténmentes zöldborsó főzelék, marinált tojással

2017. szeptember 01. 00:15 - A kreatív Séf

Ennek a fogásnak az első verziója még a Hadik kávéházas korszakomban született meg. Egy szerethető vegetáriánus fogás megalkotása volt a cél. Ekkor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha csinálnánk egy főzeléket, amely megfelel a mai trendeknek, elvárásoknak. Azért esett a választásunk a zöldborsóra, mert az összes főzelék közül talán ez a legközkedveltebb. A végeredmény, egy hagymás-fehérboros velouté alappal induló saját anyagával sűrített (ezáltal glutén mentes), forrázott zöldborsóval, tejföl habbal és sous-vide tojással tálalt verzió lett, melyet imádtak a vendégek és mi is.

Azóta persze egy picit finomítottam még rajta. A jelenlegi verzióban, melynek a receptjét most megosztom veletek, az intenzívebb borsó íz és az élénkzöld szín megőrzése érdekében pürésités előtt, csak egy vajas-tejes alapban vannak leforrázva a borsószemek. A feltét pedig ezúttal az egyszerű, forrázott borsó mellett, csepegtetett tejföl és marinált tojás sárgája lett.

1_2.jpg

Hozzávalók 4 főre:

 • 1 kg jó minőségű mirelit borsó – kiolvasztva
 • 0,5 l tej
 • 50 g vaj
 • kristálycukor
 • xantán*

 

 • 4 tojás sárgája
 • 250 g kristálycukor
 • 250 g só

 

 • 250 g tejföl

 

 • nagy szemű fekete só a tálaláshoz

Elkészítés: 

A fagyasztott zöldborsót, előző este vegyük ki a fagyasztóból, és hagyjuk teljesen kiolvadni, a tejfölt pedig egy szűrőpelenkában tegyük fel egész éjszakára csepegni.

Elsőként a marinált tojás sárgáját készítjük el, mert az igényli a legtöbb időt. 250 g sót és 250 g cukrot keverjünk össze, tegyük egy mélytányérba és egy evőkanál segítségével csináljunk bele 4 kicsi mélyedést. A tojásokat válasszuk ketté és a sárgákat óvatosan tegyük a mélyedések közepébe, fedjük be a tetejüket is a marináddal. Szobahőmérsékleten hagyjuk így állni 75 percen keresztül. Ez idő alatt a sós-cukros keverék teljesen elpusztítja a tojásban lévő baktériumokat és pont annyira vonja ki a nedvességet, hogy a közepe még lágy és folyós legyen. A 75 perc elteltével, óvatosan, egy hideg vízzel teli tálban mossuk le a tojásokat, egy papíron csepegtessük le és már tálalható is.

A főzelékhez forraljuk fel a tejet és a vajat. Öntsük bele a kiolvadt borsószemeket, hagyjuk, hogy éppen csak felforrjon és szűrjük is le. A leszűrt borsóból tegyünk félre körülbelül 200 g-t a tálaláshoz, a többit pedig kezdjük el még melegen botmixerrel pürésíteni, közben pedig adjunk hozzá annyit a forrázó léből, hogy elérjük a kívánt, krémes főzelék állagot. Sóval és cukorral ízesítjük és a tökéletes textúra elérése érdekében egy nagyon minimális xantánt is tehetünk hozzá. Az így elkészült főzelékünket szűrjük, ha szükséges, akkor még egy kicsit utána ízesítünk és már tálalható is.

Tálalásnál a tálka aljába menjenek a forrázott borsószemek. Ezt borítsuk be a főzelékkel, a tejfölt és a tojást pedig próbáljuk meg úgy tálalni, mintha egy tükörtojás lenne a főzelékünk tetején. Ezzel a kis „szemfényvesztéssel” könnyen lenyűgözhetjük a vendégeinket, akik mit sem sejtve egy átlagos tükörtojásra számítanak majd.

2_2.jpg

* Xantán: Természetes állományjavító. A xantán gumit a kukoricakeményítő erjesztésénél megjelenő baktérium segítségével állítják elő, de a káposztában is megtalálható. Önmagától nem tud gél állagot létrehozni, de képes nyúlósabbá tenni azokat az alapanyagokat, amikhez hozzáadták. Alkalmazható hidegen, melegen, alkoholos összetevőkkel, valamint jól tűri a fagyasztást és a felolvasztást is.

 

Szólj hozzá!
Címkék: receptek

Sajtos-tejfölös "gourmet" lángos

2017. augusztus 24. 09:37 - A kreatív Séf

Kinek, mi jut eszébe a lángosról? 

Nekem személy szerint, egy világhírű magyar junk food, melyet gyermekkoromban vígan, nyakig tejfelesen majszoltam a Balaton parton illetve vasárnaponként a piacon, és aminek mára sajnos igen csak megkopott a fénye. Tény, ami tény, a lángos sosem volt egy csúcsminőségű alapanyagokból készült luxusétel, de könyörgöm! Amit manapság a legtöbb helyen, lángos néven árulnak, (mély tiszteletem a kivételeknek!) az egy többnapos fekete színű, agyonhasznált olajban kisütött, túlkelt tészta, meglocsolva erjedő félben lévő fokhagymás gezemicével, megkenve agyonvizezett tejföllel és megszórva a legolcsóbb, jobb esetben állati, rosszabb esetben növényi eredetű sajtnak mondott valamivel. Persze, az emberek veszik, és amíg erre is van vevő, addig nyilván senki nem fog változtatni, mert vállalkozói szemmel gondolkozva, nem mindegy, hogy valamit előállítok, mondjuk 100 Ft-ért és eladom 500 Ft-ért vagy valamit előállítok 250 Ft-ért és eladom szintén 500 Ft-ért, mert ha árat emelnék, akkor valószínűleg kevesebben vennék, így viszont nem térül meg a befektetés. 

Na, mindegy... Bővebben nem szeretnék ebbe belefolyni, mert ez a cikk most nem erről szól! Nem feladatom bárkit is bírálni, vagy megmondani, hogy mi a jó vagy mi a rossz. Az igazi oka annak, amiért ezt a cikket írtam, hogy elkalandoztam kicsit lángos fronton, és alkottam nektek egy minőségi alapanyagokból készült picit feltuningolt gourmet lángost. Az alap, egy klasszikus burgonyás lángos tészta, mangalica zsírban sütve, konfitált fokhagyma pöttyökkel, csepegtetett tejföl galuskával, fehér chedarr forgáccsal, különböző csírákkal díszítve, fekete sóval megszórva. Jól hangzik ugye? Nyilván drágább az előállítása, és egy kicsit több munka is van vele mint a klasszikus lángossal, de mindenképp megéri kipróbálni!

20961156_1205998612837813_2082867686_o.jpg

Hozzávalók 4 főre (3 db / adag):

 • 125g főtt burgonya áttörve
 • 10g friss élesztő
 • 3 evőkanál tej
 • 250 g finomliszt
 • 75 g creme fraiche
 • 10 g só
 • 3 g kristálycukor
 • mangalica szír a sütéshez

 

 • 2 nagy fej fokhagyma
 • 0,5 l szőlőmag olaj
 • 3-4 szál kakukkfű
 • 1 babérlevél
 • 5-6 szem egész bors
 • kristálycukor
 • fehér balzsam ecet

 

 • 300 g 25%-os tejföl
 • 150 g fehér cheddar sajt
 • fekete só (elhagyható)
 • ízlés szerint válogatott csírák (elhagyható)

Egy finomlyukú szűrőt tegyünk bele egy megfelelő méretű tálba, terítsünk rá egy tiszta konyharuhát, öntsük bele a tejfölt, foglyuk össze batyuba a végét, kössük össze és egy éjszakán át hagyjuk, hogy a felesleges savó lecsepegjen. Az így keletkező tejfölünk masszív, tömör állagú, szépen galuskázható lesz.

A fokhagymákat pucoljuk meg, tegyük egy kisebb gyorsforralóba, és öntsük fel annyi szőlőmag olajjal, ami ellepi. Adjuk hozzá a borsot, a kakukkfüvet és a babért, majd alacsony hőfokon konfitáljuk teljesen puhára. Az elkészült fokhagymákat öntsük egy szűrőbe, hagyjuk jól lecsepegni és tegyük át egy magasabb falú edénybe. Öntsünk hozzá egy kevés vizet, ízlés szerint fehér balzsam ecetet, sózzuk, cukrozzuk, majd botmixerrel dolgozzuk teljesen simára, krémes állagúra. Az így elkészült fokhagymakrémet, hűtsük ki, majd töltsük kicsi cumiba vagy habzsákba.

A chedarr sajtot zöldséghámozóval forgácsoljuk le ügyelve arra, hogy ne nagyon törjön.

A lángoshoz, a szoba hőmérsékletű élesztőt, futtassuk fel langyos tejben. A burgonyát főzzük meg, csepegtessük le, majd nyomjuk át burgonyanyomón. A felfuttatott élesztőt, az áttört burgonyát, a lisztet, a creme fraiche-t, a sót és a cukrot egy keverőtálban dolgozzuk teljesen egynemű tésztává, szórjuk meg a tetejét vékonyan liszttel, takarjuk le egy tiszta konyharuhával és langyos helyen kelesszük a duplájára. A megkelt tésztát nyújtsuk 1 cm vastagra, és egy nagyobb kiszúró segítségével szaggassunk belőle korongokat, sütésnél pedig, kézzel vékonyítsuk el még egy kicsit a közepét. Egy serpenyőbe olvasszunk fel körülbelül egy ujjnyi vastagságban mangalica zsírt és süssük benne szép arany barnára a lángoskáinkat.

Tálalásnál két evőkanél segítségével formázzunk nagyobb méretű galuskákat és tegyük a lángosok közepére. A fokhagyma püréből nyomjunk elszórtan különböző méretű pöttyöket. A sajtot halmozzuk a tejföl galuskák tetejére. Fekete sóval megszórva, csírákkal díszítve tálaljuk.

Szólj hozzá!
Címkék: receptek

Mediterrán csicseriborsó saláta

2017. augusztus 22. 09:24 - A kreatív Séf

Nem tudom ti, hogy vagytok vele, de ebben a nagy nyári melegben, egyszerűen nem vagyok éhes. Nem tudok annyit enni, mint a hűvösebb hónapokban, ezért igyekszek arra törekedni, hogy amit fogyasztok, az tartalmazzon minden olyan tápanyagot, amelyre a szervezetemnek szüksége lehet.   Így született meg ez a nagyszerű mediterrán íz világú csicseriborsó saláta is.

A csicseriborsó amellett, hogy rendkívül magas a rosttartalma az egyik legjobb fehérje, kalcium és vas forrás az emberi szervezet számára. Jótékony hatásai közé sorolható, hogy csökkenti a vér koleszterin szintjét illetve a vércukorszint ingadozását, ezért cukorbetegeknek kimondottan ajánlott a fogyasztása.

Na, én ezt az önmagában is csodálatos hüvelyest tuningoltam még meg, zöld pestoval, friss és aszalt paradicsommal, kapribogyóval, ecetes gyöngyhagymával és egy kis búzacsírával.

20945326_1206179609486380_2008373165_o.jpg

Hozzávalók 2 főre:

 • 1 doboz konzerv vagy 250 g száraz csicseriborsó
 • 10 szem nagyobb kapribogyó
 • 1 nagy evőkanál zöld pesto
 • 10 szem ecetes gyöngyhagyma
 • 5 nagyobb darab aszalt paradicsom
 • 5 szem koktélparadicsom
 • 50 g búzacsíra
 • frissen őrölt bors
 • ½ citrom leve
 • olíva olaj

Na, most itt leszögezném, hogy bár a receptben, a gyorsabb elkészíthetőség kedvéért, konzerv csicseriborsót, és bolti pesto-t írtam, én is jobban szeretek mindenből frisset és házit használni.  Ha száraz csicseriborsóval dolgozunk, akkor azt egy éjszakára be kell áztatni kb. kétszeres mennyiségű vízbe, másnap pedig főzés előtt jól át kell mosni, mert így kiáznak az emészthetetlen méreganyagok. Ha ezzel megvagyunk, akkor bő sós vízben puhára főzzük (kb.: 1 óra), leszűrjük, kihűtjük, és már dolgozhatunk is vele. Konzerv csicseriborsó esetén, öntsük le a konzervben található levet mossuk át a csicseriborsót, majd csepegtessük le és tegyük egy nagyobb keverőtálba. A kapribogyót vágjuk karikákra, a gyöngyhagymát félbe, az aszalt paradicsomot tetszőleges méretű csíkokra, a koktélparadicsomot pedig négybe, majd óvatosan keverjünk mindent a csicseriborsóhoz. Keverjük hozzá a pestot is és ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal és egy fél citrom kifacsart levével. A salátánk ezzel el is készült. Ízlés szerint búzacsírával és pár csepp olívaolajjal meglocsolva tálaljuk. Amennyiben házi pestot szeretnénk csinálni a salátánkhoz, akkor szükségünk lesz 2 gerezd fokhagymára, 5 dkg fenyőmagra, 10 dkg reszelt parmezánra, egy nagy csokor bazsalikomra, egy kevés tengeri sóra és 1 dl olíva olajra. Az elkészítés roppant egyszerű: a hozzávalókat bot mixerrel egyneműsítjük és már fogyasztható / használható is. A kísérletező kedvűbbek, az aszalt paradicsomot is elkészíthetik házilag, mégpedig olyan módon, hogy a felezett koktélparadicsomot, összekeverik egy kevés olíva olajjal, szeletelt fokhagymával, friss kakukkfűvel, sóval és borssal, majd szépen egymás mellé, sütőpapírra helyezik és 90 fokos sütőben a kívánt állag eléréséig szárítják. 

Szólj hozzá!
Címkék: receptek

Főzősuli - Melyik zöldséget mennyi ideig kell főzni?

2017. augusztus 18. 14:37 - A kreatív Séf

A különböző zöldségek főzési és párolási ideje fajtánként más és más, ezért ebben a cikkben most összegyűjtöttem nektek, hogy mennyi ideig ajánlott főzni / párolni a leggyakrabban használt zöldségféléket. Ezeket a számokat persze semmiképp nem szabad szentírásnak venni, sokkal inkább csak egyfajta iránymutatásnak, mert rengeteg befolyásoló tényező lehet, ami csökkentheti vagy növelheti a főzési időt az itt leírtakhoz képest. Gondolok itt olyanokra, mint például az adott zöldség kora, mérete stb, de ha még kezdő vagy a konyhában akkor garantáltan a hasznodra fognak válni ezek a számok!

image566a425c921ee5.jpg

Zöldspárga:

Az egyik kedvenc tavaszi-nyár eleji zöldségem. Magas víztartalmú, könnyű rostozatú, káliumban és C-vitaminban gazdag zöldség. Forrázása sós-cukros-citromos vízben 5-6 percig, vajban való párolása pedig 8-10 percig ajánlott.

Zöldbab:

 A zöldbabnak, bár két fajtája van, a főzési idejük nagyjából azonos. Az egyik nagy kedvencem, a leforrázott, baconbe tekert és kicsit meggrillezett zöldbab, sózott, fokhagymás házi tejföllel. Egyszer mindenkinek érdemes kipróbálnia. Forrázása sós vízben ajánlott. Forrázási és párolási ideje pedig azonos: 6-8 perc.

Cékla:

Ahogy kezd véget érni a nyár, hamarosan megjelenik a piacokon a cékla, melynek rengeteg fajtája van (ősi, cirmos, sárga stb.), bár itthon a klasszikus lila cékla a legelterjedtebb. Felhasználása igen sokrétű. Készíthetünk belőle levest, salátát, pürét, süthetjük egészben vagy darabolva gyakorlatilag csak a képzeletünk szab határt. Főzési ideje mérettől függően 30-60 perc párolási ideje pedig 40-60 perc.  

beetroot-687251_1280.jpg

Kelkáposzta:

Párolni nem igazán szokás. Forrázhatjuk egészben, 3-4 perc vagy leveleire szedve 1-másfél perc alatt, végfelhasználástól függően.

Brokkoli:

A brokkoli az egyik legsokoldalúbban felhasználható zöldség, melyet a téli és kora tavaszi hónapok kivételével (január, február, március, április) gyakorlatilag egész évben könnyedén be tudunk szerezni. Forrázásánál a só mellett én egy kevés citromlevet is szoktam bele tenni, a pikánsabb íz elérése végett.  Forrázási ideje (rózsáira szedve) 4-6 perc. Párolási ideje: 5-6 perc (rózsáira szedve).

brokkoli_wallpaperabyssalphacoders_980x480.jpg

Kelbimbó:

A zöldség, amit a mesék már gyerekkorban megutáltatnak mindenkivel, pedig egyáltalán nem kellene, ugyanis egy roppantul zamatos és vitamindús zöldségféle, melynek többek között, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása is van. Forrázási ideje: 5-7 perc. Párolási ideje: 8-10 perc.

Karfiol:

Egy kellemes ízű, citrusokkal, halakkal és szárnyasokkal jól kombinálható magas élelmi rost tartalmú zöldségféle, amely diéták alatt itt bátran fogyasztható, mivel energia és szénhidrát tartalma eléggé alacsony. Forrázása: 4-6 perc (rózsáira szedve). Párolása: 3-5 perc (rózsáira szedve).

Sárgarépa:

A sárgarépánál a főzési és a párolási idő mellett egy harmadik elkésztési módot is szeretnék megosztani veletek. Főzési ideje: 5-10 perc. Párolási ideje 4-5 perc. Ha a legjobbat szeretnétek kihozni a zsenge újrépából, akkor mosás után, forgassátok át olíva olajjal, szórjátok meg egy kevés cukorral és sóval majd süssétek 160 fokos sütőben 40-50 percet, higgyétek el, nem fogjátok megbánni!

Zöldborsó:

Itt nyilván a friss zsenge zöldborsóra gondolok, nem pedig a gyenge minőségű mirelit termékekre. Enyhén sós-cukros vízben ajánlott főzni 8-10 percig, párolási ideje pedig pont fele ennyi, azaz 4-5 perc.  

green_vegetables_peas_1920x1200.jpg

Burgonya:

Az a zöldség, melyből mi magyarok csak két fajtát ismerünk, a piros és a sárga zsákosat, melyek közül a piros a sütni való és a sárgából lehet szilvásgombócot csinálni. Pedig ha valaminek, akkor a burgonyának aztán tényleg sok fajtája van! Desirée, Sebago, kifliburgonya, szarvasgomba burgonya, lilaburgonya, és ez csak néhány a sok közül. Főzési ideje: 15-20 perc. Párolási ideje: 10-12 perc.

Spenót:

Magas vas tartalmú növény, melyet akár nyersen salátaként is fogyaszthatunk. Forrázási ideje: 2-5 perc, Párolási ideje: 5-6 perc.

Remélem hasznos volt számotokra ez a kis iromány. Jövőhéten a zöldség aprítási fajtákat vesszük majd sorra!

 

3 komment
Címkék: cikkek

Késvásárlási kisokos - Milyen szempontok alapján válasszak kést?

2017. augusztus 16. 15:02 - A kreatív Séf

A kések. Minden Szakács legféltettebb kincsei, melyeket senki sem szeret kiadni a saját kezei közül és amelyekhez legtöbbünknél külön-külön történet kapcsolódik. Ezért mindenkinek aki valamilyen oknál fogva bekerül egy konyhára ajánlott saját késekkel rendelkeznie, mert ha valamiben akkor abban 100%-ig biztos lehet, hogy senki nem fog csak úgy a kezébe adni egy kést, mondván, hogy: "tessék csak, használd nyugodtan". Így hát nincs mese, saját késeket kell beszerezned! Késvásárlás előtt, viszont rengeteg kérdés van ami felmerül: milyet, honnan, mennyiért, stb... Ezért, gondoltam összegyűjtök nektek néhány jó tanácsot, amire érdemes odafigyelni az első kés(ek) kiválasztásakor.

20615054_1191166674321007_788632376_o.jpg

Kés vásárlás előtt az első kérdést magadnak teszed fel, az pedig nem más, mint, hogy mennyit tudsz rászánni 1-1 késre?

Az én tanácsom az, hogy még ha meg is engedhetnél magadnak egy vagy akár több drága kést is, azzal még várj egy kicsit. Egyrészt, mert ez olyan, mint tapasztalat és jogosítvány nélkül beülni egy Ferrariba, másrészt pedig csak azt fogod elérni, hogy minden szakács azzal fog baszogatni, hogy anyuci meg apuci pénzén vettél egy drága kést, de használni meg nem tudod. Ja és nem mellesleg, amint oda jutsz, hogy a késed mellé veszel egy acélt is, kezdetben biztosan szanaszét fogod gyilkolni szegény kést, mert ahogy a helyes kés használatot, úgy a helyes élezést sem lehet megtanulni csak úgy, egyik pillanatról a másikra, így ez megint csak arra ad okot, hogy ne költs több tízezreket az első késedre. 

A második kérdés, hogy hengerelt vagy kovácsolt kést érdemes-e venni? 

Ha rám hallgatsz, akkor csakis kovácsolt! Vannak jó minőségű hengerelt kések, szó se róla, de ha már beruházol egy késre, akkor valószínűleg nem szeretnéd pár év múlva a kukába dobni. A hengerelt kések, bár sokkal olcsóbbak mint kovácsolt társaik, az éltartásuk és az élettartamuk sokkal rövidebb. Menjetek el egy boltba, és fogjatok a kezetekbe egy kovácsolt és egy hengerelt acélt, majd ezután óvatosan nézzétek meg az éleket is, ti is érezni és látni fogjátok a különbséget. A hengerelt acélnak már a gyári éle sem olyan jó mint egy kovácsoltnak és az éltartása is gyenge illetve huzamos használat után mikrorepedések jelenhetnek meg a késen, melyek idővel csak nagyobbak lesznek aztán egyszer csak azon kapod magad, hogy kettétört a késed. Persze a kovácsolt acél kések sem egy fajta acélból készülnek, mindnek más a keménysége, mások a fizikai tulajdonságai és minden szakács másra esküszik. 

20590457_1191166714321003_1785999300_o.jpg

Inkább  német, vagy japán?

Én személy szerint japán párti vagyok, de az első késeim nekem is németek voltak, és a mai napig is dolgozom német késekkel. Ha japán kést veszel első késnek, akkor hidd el, nem fogod használni, mert félteni fogod, ezért csak akkor leszel nyugodt, ha a kis gyönyörűséged dobozában, biztonságban pihen, annak pedig nincs értelme, mert az első késeddel fogsz megtanulni vágni. Szabályosan gyalázni fogod, leejted, az idősebb szakácsok konzervet akarnak majd nyitni vele, ehhez pedig nem kell japán kés. Nekem a harmadik vagy a negyedik késem volt az első japán késem, de még akkor is annyira féltettem, hogy hónapokig csak a dobozában volt, és csak egy-két kisebb vágás erejéig vettem elő, mára már viszont napi szinten használom őket, persze így is akadnak még féltettebb darabok a készletben. Szóval első késnek, német (Wüsthof, Zwilling, Solingen stb.), svájci (Victorinox) vagy svéd (Icel, Ikea) kést tudok ajánlani. Az Ikeás késekre külön kitérnék, mert bár lehet, hogy furcsán hangzik, de 2500-6000 Ft környékén elég jó kovácsolt, rozsdamentes acél késeik vannak, melyek egy kezdő szakács számára pont ideálisak.

Hol igen és hol nem érdemes kést venni?

Ez az egyik legfontosabb, mert rengeteg helyen árulnak hamisítványokat, és te nem szeretnél belefutni egybe sem. Nekem egyszer sikerült, ezért is hangsúlyozom, hogy mindig, csak megbízható helyről vegyél kést. A piaci árusokat, és a barátok barátainak a külföldről olcsón beszerzett készleteit, alapból engedd el! Én személy szerint az eBay-t sem tartom a legjobbnak, ha kés vásárlásról van szó, mert kést úgy jó venni, ha a kezedbe fogod, nem pedig egy fotó alapján, nem beszélve arról, hogy itt előre el kell utalnod a pénzt és semmi nem garantálja, hogy azt kapod amit rendeltél, vagy hogy kapsz-e egyáltalán bármit. Amikben biztosan nem fogsz csalódni, mert garantáltan jó minőségű késeket tudsz venni, azok az eleve csak késekkel illetve vendéglátóipari eszközökkel foglalkozó üzletek (Extrametál, Rist, Moskito stb.). Nagy a választék, a kezedbe tudod venni a kiszemelt késeket, hozzáértő a személyzet, és a legtöbb helyen még élezéssel is foglalkoznak, ezért a későbbiekben is tudsz hozzájuk fordulni, ha egy kicsit megkopna a választott kés éle. Persze ha ezekkel a cégekkel szemben is bizalmatlan vagy, akkor rendelhetsz közvetlen a gyártótól is, de itt is azt javaslom, hogy előtte valahol mindenképp fogd a kezedbe a kést.

Hány centis és milyen formájú kést válasszak?

A centi kérdésbe nem folynék bele. Mindenki más-más hosszúságú késsel szeret dolgozni 14 cm-es pengehossztól egészen a 30 cm-es pengehosszig. Nekem van ilyen is, olyan is és mindegyik más miatt jó és hasznos. Kezdetben én mindenképp egy klasszikus 20 cm pengehosszúságú kést tudnék javasolni. Ami viszont fontosabb, az a forma. Igen, Santokuk nagyon szépek, de első késnek, neked nem erre van szükséged, hanem egy klasszikus francia stílusú szakács késre. Míg előbbi főként zöldségaprításra van kitalálva, addig az utóbbit gyakorlatilag szinte mindenre tudod használni, ezért első késnek mindenképp ilyen típusút vegyél. 

Ne a szemeddel válassz kést!

Nem az a legfontosabb, hogy a kés jól nézzen ki, hanem, hogy kényelmes legyen a fogása, megfelelő legyen a súlyozása, és hogy olyan éles legyen a pengéje, hogy akár borotválkozni is lehessen vele. A dizájn csak a sokadik helyen van a fontossági sorrendben. Sőt igazából szinte elhanyagolható. Amivel igazán ki kell hogy tűnjön a késed az az éle, nem pedig a kinézete.
20543026_1191166567654351_645306376_o.jpg

 

31 komment
Címkék: cikkek

Vanília parfé gömb, lime-os streuzel, bazsalikomos eper gél

2017. augusztus 10. 12:34 - A kreatív Séf

Azt már bizonyára sokan tudjátok, hogy túl vagyok életem első profi versenyén. Kisebbek persze már eddig is voltak, de most nem vidéki bográcsozásról, vagy tévés bohóckodásról van szó, hanem a Chaine des Rottiseurs baráti asztaltársaság idei ifjúsági versenyéről. A verseny lényege, hogy ismeretlen alapanyagokból 3 óra leforgása alatt profi 3 fogásos menüt kell készíteni 4 fő-re tálalva. Úgy gondolom, hogy egy nagyon jó versenyen vagyok túl, és rengeteget fejlődtem és tanultam ezáltal is. A 3. hely pedig így elsőre szerintem elég szép eredmény. 

A 3 fogásom közül szerintem messzemenően a desszertem sikerült a legjobban. Rengetegen dicsérték, és kérték a receptet, ezért gondoltam, hogy most megosztom ezt veletek. 

13_chaine2017_fr_debreceni_1.jpg

Vanília parfé, lime-os streuzel, friss és aszalt gyümölcsök, bazsalikomos eper gél

A vanília parféhoz 4 tojás sárgáját, 15 dkg porcukrot, 2 rúd vanília kikapart magját 1 citrom és 1 narancs lereszelt héjával egy habüstbe tesszük, vízgőz felett kihabosítjuk, majd jégágyon szoba hőmérsékletűre hűtjük. 5 dl habtejszínt kemény habbá verünk, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojáskrémhez. Félgömb alakú szilikonformákba töltjük és a fagyasztóba tesszük.

Az aszaláshoz én áfonyát választottam, de ezzel a technikával szinte az összes bogyós gyümölcs elkészíthető. 0,25 dkg áfonyát megmosunk, teljesen leszárítjuk, félbevágjuk, megszórjuk 0,025 dkg kristálycukorral, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük a vágott felükkel felfelé, és 90 fokos sütőben körülbelül 1-1,5 órán keresztül szárítjuk.  

A lime-os streuzelhez lisztet, porcukort, és vajat 1-1-1 (pl.: 0,25 liszt, 0,25 vaj és 0,25 porcukor) arányban összegyűrünk, csipet sóval és reszelt lime héjjal ízesítjük. A tésztánkat golyóvá gyúrjuk és lefagyasztjuk. A teljesen megfagyott tésztánkat nagy lyukú reszelővel sütőpapírral bélelt tepsire reszeljük és 165 fokos sütőben 8-10 percig sütjük. 

0,5 kg epret megmosunk, feldarabolunk és 0,2 kg cukorral felfőzünk. Ha elfőtte a levét akkor lehűtjük, botmixerrel pépesítjük és ízlés szerint bazsalikomot adunk hozzá. 

Tálalásnál ehető virágokkal, csírákkal és friss gyümölcsökkel díszítjük. 

18740164_1136761376428204_4216337844285551078_n.jpg

Szólj hozzá!
Címkék: receptek

Szendvicsbe zárt Ázsia: Teriyaki csirkés szendvics

2017. augusztus 04. 13:44 - A kreatív Séf

A mai napra is egy fantasztikus Fornetti BakeFitt  csavart bagettből készült szendvicset hoztam nektek, melyet ezáltal az egyre csak hatalmasodó ázsiai konyha iránti imádatom ihletett. Tényleg nem tudom megmagyarázni, hogy miért, de egyszerűen odavagyok az ázsiai fűszerekeért és alapanyagokért. Komolyan mondom, hogy még a paprikás csirkét is képes lennék korianderrel, mentával és thai bazsalikommal fogyasztani. Na de hagyjunk most engem és térjünk vissza a mai nap igazi főszereplőjéhez, ami nem más mint egy isteni teriyaki csirkés szendvics!

A szendvicsünk alapja egy 75 fokos maghőig sütött, szaftos csirkemell filé, melyet a sütés után vékonyan felszeleteltem, és 1-2 órára bepácoltam teriyaki és bbq szósz 1:1-es keverékébe, ezután került bele a szendvicsbe, egy chilivel és lime-al ízesített majonéz és a koriander-menta-thai bazsalikom szentháromság közé egy kis marinált gyömbérrel megbolondítva. Ha sikerült eléggé felhergelnem az ízlelőbimbóitokat, akkor nézzük is a receptet.

20622943_1192433174194357_1702637094_o.jpg

Teriyaki csirkés szendvics:

Hozzávalók 1 főre:

 • 1 db Fornetti BakeFitt teljes kiőrlésű vagy magvas csavart bagett
 • 20 dkg csirkemell filé
 • 1 üveg jó minőségű teriyaki szósz
 • 1 üveg jó minőségű BBQ szósz
 • 10 g fekete szezám mag
 • 10 g szezám mag
 • 2 tojás
 • 1/2 citrom leve és héja
 • 1/2 lime leve és héja
 • piros chili paprika
 • frissen őrölt bors
 • olíva olaj
 • 200 ml szőlőmag olaj
 • 1 tk. dijoni mustár
 • 1 csokor menta
 • 1 csokor thai bazsalikom
 • 1 csokor koriander
 • 1 csomag marinált gyömbér
 • 1 szál újhagyma

Előkészítés:

Kezdjük a csirkével. A húst sózzuk, borsozzuk, majd felforrósított serpenyőben kevés olíva olajon körbe sütjük, ezt követően pedig 160 fokos sütőben 75 fokos maghőmérsékletig készítjük. A szárnyasok esetében ez az a hőfok ahol a mikroorganizmusok már elpusztulnak és a hús kellően omlós és szaftos marad. Ha elkészült vágjuk nagyon vékony hosszanti szeletekre. 3-4 evőkanál teriyaki szószt keverjünk el ugyanennyi bbq szósszal, adjunk hozzá pirított fekete és fehér szezámmagot, majd jól forgassuk át benne a csirke szeleteket és hagyjuk állni körülbelül 1-2 órát.

A majonéz elkészítéséhez 1 egész tojást és 1 sárgáját törjünk bele egy keverőtálba, adjuk hozzá a mustárt, a citrom és a lime levét és héját, egy csipet sót és egy kevés őrölt borsot ezeket keverjük el és folyamatos gyors keverés mellett szépen lassan csurgassuk hozzá a szőlőmag olajat. Az elkészült majonézünket ízesítsük egy kevés finomra vágott chili paprikával.

A fűszereket mossuk meg, csepegtessük le és vágjuk sifonádra (hajszálvékony szeletekre). Karikázzuk fel az újhagymát, keverjük össze a zöld fűszerekkel és egy kevés finomra vágott chilivel, locsoljuk meg egy kevés olíva olajjal.

Összeállítás:

A bagettet kevés olívaolajon pirítsuk meg egy forró serpenyőben, vágjuk félbe, majd mindkét vágott felét kenjük meg vékonyan a majonézzel, és fedjük be a hús szeletekkel. A húsra jöhet a marinált gyömbér arra pedig a fűszersaláta és végül a bagett másik felével tesszük fel a képzeletbeli koronát erre a nagyszerű és laktató szendvicsre. Jó étvágyat hozzá!

 

Szólj hozzá!
Címkék: receptek