2017 legnépszerűbb gasztro trendjei

2017. október 21. 09:33 - A kreatív Séf

Egyre inkább közeledünk az év vége felé, ez pedig azt jelenti, hogy hamarosan megkezdődnek a találgatások, hogy mik lesznek a 2018-as év meghatározó gasztro trendjei. Mielőtt azonban belekezdenénk a találgatásokba, gondoltam összegzem nektek, hogy 2017-ben milyen trendek is határozták meg a gasztronómiai szokásainkat!

Street Food:

A Street Food láz, bár nem idén kezdődött, továbbra is megállíthatatlanul tör előrre, egyre színesebb kínálattal. A Street Foodnak, most már hazánkban is lett egy igen komoly kultúrája. Szinte havi szintűek a különböző rendezvények, és sorba nyílnak az új helyek. Ha azt mondom, hogy Street Food akkor az emberek már nem csak a két legnagyobb klasszikusra: a hamburgerre és a hot-dogra gondolnak. Street Food alapvetően szinte bármi lehet, amit jártunkban-keltünkben, az utcán, utazás közben el tudunk fogyasztani pl.: pizza, burrito, kürtős kalács, egy pohár leves, gofri, pulled pork, kebab, gőzgombóc, fish & chips, gourmet szendvicsek, lángos, stb.

23295852105_9c8b104dca_b.jpg

Füst és sárm:

Míg pár évvel ezelőtt Magyarországon a legtöbb helyen a bbq, csak egy folyékony füsttel ízesített ketchuppal lekent sütőben sütött húsdarabot jelentett, mára már szerencsére kialakult egy nagyon erős igazi bbq-s élvonal, ahol hatalmas smokerekben a pitmasterek több órán keresztül készítik a jobbnál jobb, ízletesebbnél ízletesebb húsokat, melyeket aztán a vendégek hatalmas élvezettel fogyasztanak. Nincs két egyforma bbq, mert a végeredmény rengeteg mindenen múlik, a titkos fűszereken, a füstöléshez használt fa fajtáján, a hőközlési időn, a pitmaster hozzáértésén, szaktudásán és még sorolhatnám. Lényeg a lényeg, a bbq egy nagyon jó dolog, és azt, hogy jó utón haladunk, mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy már nemzetközi bbq versenyeken is egyre szebb eredményeket érnek el a magyar csapatok.

page-772013_1920.jpg

Hús! Hús! Hús!:

Csöpögő kolbász zsír, hatalmas nagy szaftos cupákok, desszertnek pedig egy kis töpörtyű. 2017-ben egyre inkább kezdenek előtérbe kerülni a minőségi húsok. Már nem mindegy, hogy a hús, amit eszünk az milyen, és hogy honnan van. Senki sem akar felvizezett húsú csirkét, vizelet szagú sertést vagy szteroidozott marhát enni, ezért a multikkal szemben, kezdenek újra előtérbe kerülni a minőségi hentes üzletek, és a hentes bolttal egybekötött éttermek.  A középpontban minden esetben a tökéletesen elkészített, jó minőségű, szaftos hús van, egy kis kenyérrel és savanyúsággal körítve.

roast-801916_1920.jpg

Egészséges ételek:

Azzal egy időben, hogy divattá vált, hogy mindenki, kondiba jár és „gyurmázik”, előtérbe került az egészséges életmód is, mert a jó test eléréséhez nem elég edzeni, egészségesen is kell táplálkozni. Egyre inkább elkezdtünk figyelni arra, hogy csökkentsük a szénhidrát bevitelt, és olyan ételeket fogyasszunk, melyek tartalmaznak minden olyan tápanyagot, melyre a szervezetünknek szüksége van. A finomított élelmiszerek, mint a finomliszt, a kristálycukor és az étolaj egyre inkább kezdenek a háttérbe szorulni, a helyüket pedig veszik át a sokkal egészségesebb társaik, mint például a tönkölyliszt, a stevia és a pálma zsír.

breakfast-1804457_1920.jpg

Vegán világ:

Vannak, akik egészségügyi vagy vallási okok miatt döntenek úgy, hogy nem esznek húst és semmilyen egyéb állati eredetű táplálékot, és vannak, akik azért, mert nem szeretnék kizsákmányolni a természetet, mert szerintük, az állatoknak is joguk van élni, es nem azért teremtettek, hogy az emberek táplálékává váljanak. A vegánok nagy része ez utóbbi réteghez tartozik, és ez a réteg egyre inkább növekszik, ezért érdemes fokozott figyelmet szentelni nekik. Amellett, hogy sorba nyílnak a vegán éttermek, a különböző nagy multi cégek is elkezdtek egyre inkább figyelni a vegánokra, és egyre több olyan termék kerül piacra, amely semmilyen állati eredetű anyagot nem tartalmaz.

clean-eating-2677200_960_720.jpg

Fúziós ázsiai konyha:

Mielőtt belekezdnék ennek a trendnek az elemzésébe, nézzük, hogy a gasztronómia nyelvén pontosan mit is jelent a fúzió. A fúzió egyfajta társítást, elegyítést jelent, és akkor szoktuk ezt a szót használni, amikor két egymástól teljesen eltérő konyhát házasítunk, vagy az egyikből, hogy érdekesebbé, pikánsabbá tegyük, az ételünket átcsempészünk ezt-azt. Ezek a fúziók elsőre furcsán hangozhatnak: képzeljetek el mondjuk egy chilis-vaniliás marha pörköltet, melyet még brünoára vágott gyömbérkockákkal is megbolondítunk. Na, ez a fúzió! Az alap egy pörkölt, melybe ázsiai ízeket csempésztünk és 2017-ben ennek igen nagy divatja van, mert az emberek, köztük én is rajonganak az ázsiai ízekért. Én személy szerint, ha tehetném mindenbe chilit, lime-ot, koriandert, gyömbért, thai bazsalikomot, mentát, csillagánizst, halszószt és szójaszószt tennék. Persze nem teszem, mert minden jó dolog csak addig jó, amíg nem visszük túlzásba. Ez is ilyen!

208392.jpg

Tálkák mindenhol!:

A legutolsó trend szintén Ázsiához köthető, viszont nem az ízek, hanem a tálalás terén. Legyen szó akár egy gasztromagazinról, akár az Instagramról, 2017 tálalás szempontjából a színesibbnél színesebb kis tálkák éve volt és ennek külön kultusza lett. A recept egyszerű, főzz valami finomat, tányér helyett tálald egy színes kis tálkába, told fel az Instára, és garantáltan kapni fogod, a lájkokat. Hogy miért azt ne kérdezd! Azt hiszem ezt hívjak divatnak, amikor valaminek nincs értelme, de az emberek mégis imádják.

tomatoes-1822185_1920.jpg

Na, ezek voltak 2017 legfontosabb gasztro trendjei! Én már kíváncsian várom, hogy mit hoz majd a 2018 és persze van egy két tippem is, amit hamarosan majd meg is írok nektek, de addig is kíváncsi vagyok, hogy ti mit gondoltok,  milyen gasztro trendek fogják uralni a 2018-as évet?

A képek forrása: https://pixabay.com/

Címkék: cikkek

A 12 legelterjedtebb szakács típus 2017-ben

2017. szeptember 12. 08:35 - A kreatív Séf

A konyha olyan, mint egy nagy család. Rengeteg különböző típusú ember dolgozik egy helyen, ezáltal nem mindig felhőtlen a hangulat és nem mindig van egyetértés, kivéve egy dolgot: a cél minden esetben, a jóllakott és elégedett vendég.

Ebben a cikkben most összegyűjtöttem nektek a legelterjedtebb szakács típusokat, az sous-vide mániás szanaszét tetovált hipsztertől kezdve, a feltaláló alkimistákon át, egészen a klasszikus konyha nagy öregéig.

Lássuk, ki melyik csoportban / csoportokban ismer magára!

1.: Az újhullámos hipszter:

Számára a legfontosabb, hogy mind megjelenésében, mind főzési stílusában, technikáiban megfeleljen a legújabb irányvonalaknak. Testét a szakmájával kapcsolatos tetoválások borítják, hogy bárki, aki találkozik vele, már első ránézésre meg tudja mondani róla, még civilben is, hogy ő bizony egy szakács! Szakácskabátjait a legújabb katalógusokból válogatja, és előszeretettel hord farmer mintás szetteket. Ő az a típus, akinek késből sem jó a sima átlagos Wüsthof, neki olyan kés kell, aminek legalább olyan egyedi a megjelenése, mint ő magának. A kedvenc technológiája a Sous-vide, ha tehetné, mindent azzal csinálna, és bármit is készít, az biztos, hogy kever bele egy kis Ázsiai ízvilágot.

2.: A vaskalapos: 

A SZAKÁCS, csupa nagybetűvel. Legalábbis ő ezt gondolja magáról. Magasan a munkatársai fölé pozícionálja magát és ezt szereti is hangoztatni illetve kimutatni. Nadrágjai mindig élére vasaltak, kabátjai hófehérek, cipője fényes, mint a gyémánt, köténye pedig majdhogynem földig ér. Késeit katonás rendben tartja és sokszor akkor is élezi őket, ha arra semmi szükség, csak azért, hogy ezzel is a saját nagyságát és késélezési szaktudását fitogtassa. Egy kétlábon járó lexikon. Kívülről tudja a klasszikus francia konyha minden egyes praktikáját és több száz receptet, melyeket a  legnagyobb francia séfek könyveiből tanult. 

17-paul-bocuse-tattoo_w529_h352_2x.jpg

3.: A bizonytalan: 

Ő az a fajta szakács, aki nagyon jól főz és tökéletesen megcsinál mindent, amit mondanak neki, de nem bízik magában. Nincs tisztában a saját képességeivel, ezért mindent megkérdez, megkóstoltat a feletteseivel és sűrűn kér segítséget másoktól, még akkor is, ha egyébként nem lenne rá szüksége, mert egyedül is megtudná csinálni. 

4.: Az udvari bolond:

Számára a munka csak egy szükséges rossz. Szereti ugyan a szakmáját, de ha tehetné, akkor inkább a haverokkal lógna és bulizna egész nap, viszont mivel ezt nem lehetséges, így megpróbál egész nap a figyelem középpontjában lenni. Folyamatosan szórakoztatja a többieket és saját magát. Mindenkinek beszólogat, és amiből csak tud, viccet csinál. Ez kezdetben még tényleg vicces de egy idő után már erőltetetté, unalmassá és zavaróvá válik. Számára a nap fénypontja, amikor kimegy az utolsó asztal és már rohanhat is a kiskocsmába meginni egy-két sört a cimborákkal. 

5.: A nagy öreg: 

Ő még a régi iskola híve. Semmi sous-vide, semmi modern konyhai csoda, csak a klasszikusok, de azok a legjobb minőségben, házias ízekkel, nagy adagokban, mintha csak a nagymama főzte volna. Számára nem a saját egójának a növelése vagy a többi szakács és a szakmabeliek lenyűgözése a cél, hanem kizárólag a jóllakott és elégedett vendégek! 

6.: A feltaláló: 

Az örök kísérletező! Neki semmi nem jó, úgy ahogy van, mindig újítani akar. Kémiai szempontból közelíti meg a főzést. Tanulmányozza a különböző konyhai eljárások során lezajló folyamatokat, hogy valami újat alkothasson. A molekuláris konyha megszállottja, aki mindenből habot, gélt, levegőt és szvérikus raviolit akar csinálni. Számára Heston Blumenthal és Ferran Adriá az Istenek és egy napon szeretne majd a nyomdokaikba lépni. 

1_3.jpg

7.: A mártír: 

Mindig elsőnek érkezik, és utoljára megy haza, még akkor is, ha ez nem indokolt, mert egyébként is kész lenne minden. Szünetre se nagyon megy, és szereti sajnáltatni magát a főnökei előtt, hogy ő mennyivel többet dolgozik, mint mások, de a fizetése mégis ugyanannyi. Persze mindez csupán sok hűhó semmiért, mert ő csak egy látszat ember: lehet ugyan, hogy sokat van bent, de mások mégis keményebben dolgoznak. Ha valaki elront valamit, akkor az az első mondata, hogy "Én szóltam előre, de nem baj, ez is biztos az én hibám lesz!"

8.: Az idegbeteg: 

Ő az az igazi tányérdobáló fajta, akinek minden második szava: b@zdmeg! Semmi önkontrollja nincs. Ha egyszerre több rendelés jön be, akad, egy-két variálós vendég vagy valami nem úgy történik, ahogy az lenni szokott, akkor jobb, ha nem vagy a közelében mert eldurran az agya és tör-zúz, káromkodik ahelyett hogy inkább a felmerült problémák megoldásával foglalkozna. 

34886.jpg

9.: A világjáró: 

A világjáróknak két fajtája van. Az egyikük sok helyen dolgozott, különböző országokban és nagyon jó szakács, aki mindig tud újat mutatni. A másik viszont a jólmutató életrajza ellenére egy kókler, aki nagyon jól elő tudja magát adni, hogy ő milyen jó helyeken dolgozott és mekkora szakember, csak ez éppen a gyakorlatban valamiért mégsem mutatkozik meg. Két dolog azonban van, ami közös bennük:  mindketten dolgoztak a világ számos pontján, de végül valamiért mégis hazahúzta őket a szívük.

10.: A törtető: 

Napról napra fejleszti magát és új dolgokat tanul. Szépen lassan lépked felfelé a konyhai ranglétrán. Munkáját a legnagyobb tisztelettel és alázattal végzi. Előszeretettel indul szakmai versenyeken és megy el más éttermekbe is stázsolni, pusztán tanulási céllal. Biztos magában és tudja, hogy mit akar. Szabadidejében is a könyveket bújja, és új ételeken töri a fejét. Nem titkolt célja, hogy elismerjék, amit csinál, és az egyik legjobb legyen a szakmában. 

11.: A hobby szakács:

Az eredeti szakmája nem szakács, de a legtöbb esetben még csak nem is vendéglátós. Olyan ember, aki nem érezte magáénak azt a munkát, amit csinál és végül a konyhában találta meg a boldogságot, ezáltal a hobbyból hivatás lett. Napról napra igyekszik fejleszteni magát, új dolgokat tanulni. Lelkesen végzi munkáját és odafigyel mindenre, amit szakképzett kollégái mutatnak neki.

12.: A munkakerülő:

Sajnos meg kell említeni ezt a réteget is, mert egyre többen vannak. Ők azok, akik többszöri megbeszélés ellenére sem jelennek meg a próbanapon. Megbízhatatlanok, kiszámíthatatlanok, állandóan elkésnek a munkából, vagy bejönnek, de különböző kifogások miatt elkéredzkednek. Sokszor jelennek meg bódult, munkaképtelen állapotban, a fizetésüket pedig szeretik hetente kérni, de két nappal az után, hogy megkapták, már szeretnének előleget kérni a következő hetiből.

4 komment
Címkék: cikkek

Főzősuli - Melyik zöldséget mennyi ideig kell főzni?

2017. augusztus 18. 14:37 - A kreatív Séf

A különböző zöldségek főzési és párolási ideje fajtánként más és más, ezért ebben a cikkben most összegyűjtöttem nektek, hogy mennyi ideig ajánlott főzni / párolni a leggyakrabban használt zöldségféléket. Ezeket a számokat persze semmiképp nem szabad szentírásnak venni, sokkal inkább csak egyfajta iránymutatásnak, mert rengeteg befolyásoló tényező lehet, ami csökkentheti vagy növelheti a főzési időt az itt leírtakhoz képest. Gondolok itt olyanokra, mint például az adott zöldség kora, mérete stb, de ha még kezdő vagy a konyhában akkor garantáltan a hasznodra fognak válni ezek a számok!

image566a425c921ee5.jpg

Zöldspárga:

Az egyik kedvenc tavaszi-nyár eleji zöldségem. Magas víztartalmú, könnyű rostozatú, káliumban és C-vitaminban gazdag zöldség. Forrázása sós-cukros-citromos vízben 5-6 percig, vajban való párolása pedig 8-10 percig ajánlott.

Zöldbab:

 A zöldbabnak, bár két fajtája van, a főzési idejük nagyjából azonos. Az egyik nagy kedvencem, a leforrázott, baconbe tekert és kicsit meggrillezett zöldbab, sózott, fokhagymás házi tejföllel. Egyszer mindenkinek érdemes kipróbálnia. Forrázása sós vízben ajánlott. Forrázási és párolási ideje pedig azonos: 6-8 perc.

Cékla:

Ahogy kezd véget érni a nyár, hamarosan megjelenik a piacokon a cékla, melynek rengeteg fajtája van (ősi, cirmos, sárga stb.), bár itthon a klasszikus lila cékla a legelterjedtebb. Felhasználása igen sokrétű. Készíthetünk belőle levest, salátát, pürét, süthetjük egészben vagy darabolva gyakorlatilag csak a képzeletünk szab határt. Főzési ideje mérettől függően 30-60 perc párolási ideje pedig 40-60 perc.  

beetroot-687251_1280.jpg

Kelkáposzta:

Párolni nem igazán szokás. Forrázhatjuk egészben, 3-4 perc vagy leveleire szedve 1-másfél perc alatt, végfelhasználástól függően.

Brokkoli:

A brokkoli az egyik legsokoldalúbban felhasználható zöldség, melyet a téli és kora tavaszi hónapok kivételével (január, február, március, április) gyakorlatilag egész évben könnyedén be tudunk szerezni. Forrázásánál a só mellett én egy kevés citromlevet is szoktam bele tenni, a pikánsabb íz elérése végett.  Forrázási ideje (rózsáira szedve) 4-6 perc. Párolási ideje: 5-6 perc (rózsáira szedve).

brokkoli_wallpaperabyssalphacoders_980x480.jpg

Kelbimbó:

A zöldség, amit a mesék már gyerekkorban megutáltatnak mindenkivel, pedig egyáltalán nem kellene, ugyanis egy roppantul zamatos és vitamindús zöldségféle, melynek többek között, rákmegelőző, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása is van. Forrázási ideje: 5-7 perc. Párolási ideje: 8-10 perc.

Karfiol:

Egy kellemes ízű, citrusokkal, halakkal és szárnyasokkal jól kombinálható magas élelmi rost tartalmú zöldségféle, amely diéták alatt itt bátran fogyasztható, mivel energia és szénhidrát tartalma eléggé alacsony. Forrázása: 4-6 perc (rózsáira szedve). Párolása: 3-5 perc (rózsáira szedve).

Sárgarépa:

A sárgarépánál a főzési és a párolási idő mellett egy harmadik elkésztési módot is szeretnék megosztani veletek. Főzési ideje: 5-10 perc. Párolási ideje 4-5 perc. Ha a legjobbat szeretnétek kihozni a zsenge újrépából, akkor mosás után, forgassátok át olíva olajjal, szórjátok meg egy kevés cukorral és sóval majd süssétek 160 fokos sütőben 40-50 percet, higgyétek el, nem fogjátok megbánni!

Zöldborsó:

Itt nyilván a friss zsenge zöldborsóra gondolok, nem pedig a gyenge minőségű mirelit termékekre. Enyhén sós-cukros vízben ajánlott főzni 8-10 percig, párolási ideje pedig pont fele ennyi, azaz 4-5 perc.  

green_vegetables_peas_1920x1200.jpg

Burgonya:

Az a zöldség, melyből mi magyarok csak két fajtát ismerünk, a piros és a sárga zsákosat, melyek közül a piros a sütni való és a sárgából lehet szilvásgombócot csinálni. Pedig ha valaminek, akkor a burgonyának aztán tényleg sok fajtája van! Desirée, Sebago, kifliburgonya, szarvasgomba burgonya, lilaburgonya, és ez csak néhány a sok közül. Főzési ideje: 15-20 perc. Párolási ideje: 10-12 perc.

Spenót:

Magas vas tartalmú növény, melyet akár nyersen salátaként is fogyaszthatunk. Forrázási ideje: 2-5 perc, Párolási ideje: 5-6 perc.

Remélem hasznos volt számotokra ez a kis iromány. Jövőhéten a zöldség aprítási fajtákat vesszük majd sorra!

 

3 komment
Címkék: cikkek

Késvásárlási kisokos - Milyen szempontok alapján válasszak kést?

2017. augusztus 16. 15:02 - A kreatív Séf

A kések. Minden Szakács legféltettebb kincsei, melyeket senki sem szeret kiadni a saját kezei közül és amelyekhez legtöbbünknél külön-külön történet kapcsolódik. Ezért mindenkinek aki valamilyen oknál fogva bekerül egy konyhára ajánlott saját késekkel rendelkeznie, mert ha valamiben akkor abban 100%-ig biztos lehet, hogy senki nem fog csak úgy a kezébe adni egy kést, mondván, hogy: "tessék csak, használd nyugodtan". Így hát nincs mese, saját késeket kell beszerezned! Késvásárlás előtt, viszont rengeteg kérdés van ami felmerül: milyet, honnan, mennyiért, stb... Ezért, gondoltam összegyűjtök nektek néhány jó tanácsot, amire érdemes odafigyelni az első kés(ek) kiválasztásakor.

20615054_1191166674321007_788632376_o.jpg

Kés vásárlás előtt az első kérdést magadnak teszed fel, az pedig nem más, mint, hogy mennyit tudsz rászánni 1-1 késre?

Az én tanácsom az, hogy még ha meg is engedhetnél magadnak egy vagy akár több drága kést is, azzal még várj egy kicsit. Egyrészt, mert ez olyan, mint tapasztalat és jogosítvány nélkül beülni egy Ferrariba, másrészt pedig csak azt fogod elérni, hogy minden szakács azzal fog baszogatni, hogy anyuci meg apuci pénzén vettél egy drága kést, de használni meg nem tudod. Ja és nem mellesleg, amint oda jutsz, hogy a késed mellé veszel egy acélt is, kezdetben biztosan szanaszét fogod gyilkolni szegény kést, mert ahogy a helyes kés használatot, úgy a helyes élezést sem lehet megtanulni csak úgy, egyik pillanatról a másikra, így ez megint csak arra ad okot, hogy ne költs több tízezreket az első késedre. 

A második kérdés, hogy hengerelt vagy kovácsolt kést érdemes-e venni? 

Ha rám hallgatsz, akkor csakis kovácsolt! Vannak jó minőségű hengerelt kések, szó se róla, de ha már beruházol egy késre, akkor valószínűleg nem szeretnéd pár év múlva a kukába dobni. A hengerelt kések, bár sokkal olcsóbbak mint kovácsolt társaik, az éltartásuk és az élettartamuk sokkal rövidebb. Menjetek el egy boltba, és fogjatok a kezetekbe egy kovácsolt és egy hengerelt acélt, majd ezután óvatosan nézzétek meg az éleket is, ti is érezni és látni fogjátok a különbséget. A hengerelt acélnak már a gyári éle sem olyan jó mint egy kovácsoltnak és az éltartása is gyenge illetve huzamos használat után mikrorepedések jelenhetnek meg a késen, melyek idővel csak nagyobbak lesznek aztán egyszer csak azon kapod magad, hogy kettétört a késed. Persze a kovácsolt acél kések sem egy fajta acélból készülnek, mindnek más a keménysége, mások a fizikai tulajdonságai és minden szakács másra esküszik. 

20590457_1191166714321003_1785999300_o.jpg

Inkább  német, vagy japán?

Én személy szerint japán párti vagyok, de az első késeim nekem is németek voltak, és a mai napig is dolgozom német késekkel. Ha japán kést veszel első késnek, akkor hidd el, nem fogod használni, mert félteni fogod, ezért csak akkor leszel nyugodt, ha a kis gyönyörűséged dobozában, biztonságban pihen, annak pedig nincs értelme, mert az első késeddel fogsz megtanulni vágni. Szabályosan gyalázni fogod, leejted, az idősebb szakácsok konzervet akarnak majd nyitni vele, ehhez pedig nem kell japán kés. Nekem a harmadik vagy a negyedik késem volt az első japán késem, de még akkor is annyira féltettem, hogy hónapokig csak a dobozában volt, és csak egy-két kisebb vágás erejéig vettem elő, mára már viszont napi szinten használom őket, persze így is akadnak még féltettebb darabok a készletben. Szóval első késnek, német (Wüsthof, Zwilling, Solingen stb.), svájci (Victorinox) vagy svéd (Icel, Ikea) kést tudok ajánlani. Az Ikeás késekre külön kitérnék, mert bár lehet, hogy furcsán hangzik, de 2500-6000 Ft környékén elég jó kovácsolt, rozsdamentes acél késeik vannak, melyek egy kezdő szakács számára pont ideálisak.

Hol igen és hol nem érdemes kést venni?

Ez az egyik legfontosabb, mert rengeteg helyen árulnak hamisítványokat, és te nem szeretnél belefutni egybe sem. Nekem egyszer sikerült, ezért is hangsúlyozom, hogy mindig, csak megbízható helyről vegyél kést. A piaci árusokat, és a barátok barátainak a külföldről olcsón beszerzett készleteit, alapból engedd el! Én személy szerint az eBay-t sem tartom a legjobbnak, ha kés vásárlásról van szó, mert kést úgy jó venni, ha a kezedbe fogod, nem pedig egy fotó alapján, nem beszélve arról, hogy itt előre el kell utalnod a pénzt és semmi nem garantálja, hogy azt kapod amit rendeltél, vagy hogy kapsz-e egyáltalán bármit. Amikben biztosan nem fogsz csalódni, mert garantáltan jó minőségű késeket tudsz venni, azok az eleve csak késekkel illetve vendéglátóipari eszközökkel foglalkozó üzletek (Extrametál, Rist, Moskito stb.). Nagy a választék, a kezedbe tudod venni a kiszemelt késeket, hozzáértő a személyzet, és a legtöbb helyen még élezéssel is foglalkoznak, ezért a későbbiekben is tudsz hozzájuk fordulni, ha egy kicsit megkopna a választott kés éle. Persze ha ezekkel a cégekkel szemben is bizalmatlan vagy, akkor rendelhetsz közvetlen a gyártótól is, de itt is azt javaslom, hogy előtte valahol mindenképp fogd a kezedbe a kést.

Hány centis és milyen formájú kést válasszak?

A centi kérdésbe nem folynék bele. Mindenki más-más hosszúságú késsel szeret dolgozni 14 cm-es pengehossztól egészen a 30 cm-es pengehosszig. Nekem van ilyen is, olyan is és mindegyik más miatt jó és hasznos. Kezdetben én mindenképp egy klasszikus 20 cm pengehosszúságú kést tudnék javasolni. Ami viszont fontosabb, az a forma. Igen, Santokuk nagyon szépek, de első késnek, neked nem erre van szükséged, hanem egy klasszikus francia stílusú szakács késre. Míg előbbi főként zöldségaprításra van kitalálva, addig az utóbbit gyakorlatilag szinte mindenre tudod használni, ezért első késnek mindenképp ilyen típusút vegyél. 

Ne a szemeddel válassz kést!

Nem az a legfontosabb, hogy a kés jól nézzen ki, hanem, hogy kényelmes legyen a fogása, megfelelő legyen a súlyozása, és hogy olyan éles legyen a pengéje, hogy akár borotválkozni is lehessen vele. A dizájn csak a sokadik helyen van a fontossági sorrendben. Sőt igazából szinte elhanyagolható. Amivel igazán ki kell hogy tűnjön a késed az az éle, nem pedig a kinézete.
20543026_1191166567654351_645306376_o.jpg

 

31 komment
Címkék: cikkek

Vanília parfé gömb, lime-os streuzel, bazsalikomos eper gél

2017. augusztus 10. 12:34 - A kreatív Séf

Azt már bizonyára sokan tudjátok, hogy túl vagyok életem első profi versenyén. Kisebbek persze már eddig is voltak, de most nem vidéki bográcsozásról, vagy tévés bohóckodásról van szó, hanem a Chaine des Rottiseurs baráti asztaltársaság idei ifjúsági versenyéről. A verseny lényege, hogy ismeretlen alapanyagokból 3 óra leforgása alatt profi 3 fogásos menüt kell készíteni 4 fő-re tálalva. Úgy gondolom, hogy egy nagyon jó versenyen vagyok túl, és rengeteget fejlődtem és tanultam ezáltal is. A 3. hely pedig így elsőre szerintem elég szép eredmény. 

A 3 fogásom közül szerintem messzemenően a desszertem sikerült a legjobban. Rengetegen dicsérték, és kérték a receptet, ezért gondoltam, hogy most megosztom ezt veletek. 

13_chaine2017_fr_debreceni_1.jpg

Vanília parfé, lime-os streuzel, friss és aszalt gyümölcsök, bazsalikomos eper gél

A vanília parféhoz 4 tojás sárgáját, 15 dkg porcukrot, 2 rúd vanília kikapart magját 1 citrom és 1 narancs lereszelt héjával egy habüstbe tesszük, vízgőz felett kihabosítjuk, majd jégágyon szoba hőmérsékletűre hűtjük. 5 dl habtejszínt kemény habbá verünk, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tojáskrémhez. Félgömb alakú szilikonformákba töltjük és a fagyasztóba tesszük.

Az aszaláshoz én áfonyát választottam, de ezzel a technikával szinte az összes bogyós gyümölcs elkészíthető. 0,25 dkg áfonyát megmosunk, teljesen leszárítjuk, félbevágjuk, megszórjuk 0,025 dkg kristálycukorral, sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük a vágott felükkel felfelé, és 90 fokos sütőben körülbelül 1-1,5 órán keresztül szárítjuk.  

A lime-os streuzelhez lisztet, porcukort, és vajat 1-1-1 (pl.: 0,25 liszt, 0,25 vaj és 0,25 porcukor) arányban összegyűrünk, csipet sóval és reszelt lime héjjal ízesítjük. A tésztánkat golyóvá gyúrjuk és lefagyasztjuk. A teljesen megfagyott tésztánkat nagy lyukú reszelővel sütőpapírral bélelt tepsire reszeljük és 165 fokos sütőben 8-10 percig sütjük. 

0,5 kg epret megmosunk, feldarabolunk és 0,2 kg cukorral felfőzünk. Ha elfőtte a levét akkor lehűtjük, botmixerrel pépesítjük és ízlés szerint bazsalikomot adunk hozzá. 

Tálalásnál ehető virágokkal, csírákkal és friss gyümölcsökkel díszítjük. 

18740164_1136761376428204_4216337844285551078_n.jpg

Címkék: receptek

Borkülönlegességek: Pasion Blue és CannaWine

2017. augusztus 01. 10:53 - A kreatív Séf

Mint ahogy a legtöbb szakács, úgy én is szeretem a jó borokat, viszont én nem csak iszom, hanem gyűjtöm is a különlegesebb, ritkább darabokat. Tegnap este is ilyenek után kutattam, amikor is megakadt a szemem két olyan boron, amit nem bírtam szó nélkül hagyni, ezért gondoltam írok róla nektek. Passion Blue és Canna Vine. Hallottatok már róluk? Két rendkívüli spanyol borról beszélünk. Előbbi egy ragyogó kék színű chardonnay, míg utóbbi egy a kenderben található CBD nevű anyaggal aromatizált borkülönlegesség. De nézzük csak meg őket közelebbről:

Pasion Blue Chardonnay:

A spanyol Santa Margharita borászat gondolt egy merészet és két éve piacra dobták ezt a borkülönlegességet, amely különleges rikító kék színével hívja fel magára a figyelmet, magasan kilógva ezzel a klasszikus borok sorából. Persze a laikusokban egyből felmerülhet, hogy mi olyan nagy szám ebben hiszen Blue Curacao eddig is volt, azzal meg szépen meg lehet színezni mindent. Itt persze másról van szó. A különleges kék színt két organikus színezőanyag adja: a kék szőlő héjából kivont antocianin és az indigó. Ízben egyébként egy teljesen klasszikus chardonnay-ről van szó. Könnyed, frissítő ízvilágában a citrusok, a menta a barack és az erdei gyümölcsök tökéletes harmóniája jelenik meg. Ajánlott sajtokhoz, halakhoz, könnyed salátákhoz. Idén nyáron már Magyarországon is betört a piacra és viszonylag könnyen beszerezhető 3990 Ft / palack áron.

pasionblue-06150000.jpg

CannaWine:

A CannaWine, ahogy arra a nevéből is következtetni lehet, az első olyan spanyol bor amelyet CBD-ben gazdag kenderkivonattal ízesítenek (a CBD kivonat legális kender ültetvényekről származik és az egészségügy is gyakran használja különböző betegségek kezelésére, mint például: autizmus, cukorbetegség, epilepszia, skizofréni stb.). Gyártanak fehér illetve vörös bort is. Előbbi 50 % fehér Garnache és 50 % Macabeo szőlőből készül ezáltal kellemes egzotikus gyümölcsös ízű, míg utóbbi  50 % vörös Garnache szőlőből  és 50 % Carignena édes, könnyen fogyasztható bor, frissítő bogyós gyümölcsös aromával. Szóval alapjáraton is jó minőségű spanyol borokról beszélünk, de ami igazán különlegessé teszi az az 50 mg CBD kenderkivonat és a 0,2%-os THC tartalom. Az ára amit így az interneten találtam, olyan 16 Euro környékén mozog.

cannawine.jpg

E mellé a két borkülönlegesség mellé, gondoltam elhozom nektek az én egyik személyes kedvencemet is, amelyet beszerezni is könnyű és garantáltan ízleni fog mindenkinek, aki szereti a könnyed citrusos ízű száraz fehér borokat:

Mád Furmint 2015:

Az ismerkedés a Chaine Ifjúsági szakácsverseny gáláján kezdődött, románcunk a Gourmet fesztiválon folytatódott és szerelmünk azóta is tart. Mindig van itthon belőle minimum 2 üveggel. A bor, ahogy azt a neve is mutatja, a tokaji borvidékről azon belül is Mádról származik, ezáltal a területre jellemző ásványos illat és ízvilág jelenik meg benne. Kóstolásnál először a sárga húsú gyümölcsök dominálnak, melyek később óvatosan váltanak át trópusi, citrusos ízvilágba. Fogyasztása 12 °C-on ajánlott. Csak ajánlani tudom mindenkinek, egy könnyed nyár esti borozáshoz a barátokkal. Ára a legtöbb helyen 2500 Ft / palack.

20590919_1191761844261490_1685298614_o.jpg

Címkék: cikkek

Késvásárlási kisokos - Ne dőlj be a hamisítványoknak!

2017. július 27. 16:28 - A kreatív Séf

A történet amit most elmesélek nektek, már pár évvel ezelőtt történt, de még a mai napig aktuális és hasznos lehet mindenki számára, aki kés vásárlás előtt áll. Elkezdtem gyűjteni a Global késeket. Gondoltam, hogy majd szépen lassan, hónapról hónapra veszek 1-1 darabot és akkor így összeáll majd egy teljes szett. Még csak két darabnál tartottam, amikor egy "nagyon kedves kollégám" előállt egy ajánlattal, hogy van egy barátja aki kint dolgozik Angliában, és vett kint komplett készleteket, kimondottan eladás céljából, igen csak jutányos áron. Mondanom se kell, hogy el is adtam a két kést ami addig volt, és a félretett pénzemből megvettem az akkor még jónak tűnő készletet, amiről aztán később kiderült, hogy egytől-egyig értéktelen hamisítványok! Kezdetben még nem gyanakodtam, pedig rengeteg egyértelmű jel volt amiből észre kellett volna vennem, hogy átvertek, de én mégsem voltam elég szemfüles és tapasztalt ilyen téren. Aztán egy napon gondoltam egyet, és felkínáltam eladásra egy-két olyan darabot amikről úgy gondoltam, hogy soha az életbe nem fogom használni, és ekkor jött a nagy megvilágosodás! Egy tapasztaltabb kolléga ugyanis felhívta rá a figyelmemet, hogy vigyázzak, mert amit kínálok, az nem eredeti Global, hanem csak néhány értéktelen hamisítvány. Utána jártam kicsit a dolgoknak és rá kellett jönnöm, hogy igaza van. Átvertek. Ekkor persze a srác akitől vettem már nem dolgozott nálunk, a kapcsolatok pedig teljesen megszaladtak, ezért nem nagyon tudtam mit tenni. Nektek viszont segíthetek, hogy ne essetek bele ugyanebbe a hibába, ezért összegyűjtöttem, hogy mikre érdemes figyelni, ha nem közvetlen boltban, vásárolunk kést hanem ismerőstől, vagy az interneten keresztül, és ki szeretnénk szűrni a hamisítványokat.

20206464_1182664015171273_1076191678_n.jpg

 Járj utána a terméknek!

Míg egy kínai piacon vásárolt pár ezer forintos ruha esetében, viszonylag könnyen észrevehető, hogy amit vettünk, az hamisítvány, addig az ilyen nagyobb tételeknél, mint egy kés vagy egy késkészlet, már jobban figyelnek a részletekre, ezért nagyon figyelmesnek kell lenni, hogy kiszúrjuk az árulkodó jeleket. Még mielőtt találkoznál az eladóval, mindig legyél tisztában azzal, hogy mit szeretnél venni, és hogy létezik-e egyáltalán az a termék vagy termékek amiket eladásra kínálnak neked. Ha valami nincs fent a gyártó hivatalos oldalán, vagy nem teljesen olyan formában, az már elég nyomós okot ad a gyanúra. 

Kérdezz sokat, legyél figyelmes és tudd, hogy mit akarsz.

Amikor találkozol az eladóval, legyél mindig felkészült. Nem árt ha tudsz egy-két dolgot a termék tulajdonságairól, és ezekbe bele is kérdezgetsz. Gondolok itt olyanokra mint súly, markolat anyaga stb.  Ami árulkodó jel lehet még, azok a külső jegyek (polírozás, logó, markolat kidolgozottsága stb.). Akármennyire is kidolgozott legyen egy másolat, mindig van egy két árulkodó jel ami szembe tűnhet. A Globalnál és a Chroma Haiku szériás késeinél például a gyártói logóban van egyértelmű eltérés. Előbbinél a hamisítványokról hiányzik a jogvédettséget jelölő ®, míg utóbbinál a sólymot ábrázoló logó hiányából láthatjuk, hogy az adott kés eredeti-e vagy sem.

image_3.jpeg

Mindig kérd el a számlát és írjatok adás-vételi szerződést!

Ha azt mondja az eladó, hogy sajnos nem tud neked vásárlást igazoló blokkot adni, akkor jó eséllyel piaci a kés, ha ad akkor viszont azzal egyértelműen bizonyítja számodra, hogy megbízható forrásból vásárolta a késeket. A szó elszáll az írás megmarad alapon azért, minden esetben írjatok adásvételi szerződést, mert ha mégis gond lenne és kiderülne, hogy átvertek, akkor így van írásos bizonyítod a vásárlásról, amellyel már elindulhatsz akár a rendőrség felé is.

Figyeld meg jól az eladót.

Nem mindenki pókerarc, ezért legyél figyelmes, mert a viselkedés illetve a reakció elárulhat mindent. Ha az eladó nem tud rendesen válaszolni a kérdéseidre, mondván hogy nem ért hozzá, támadóan reagál vagy esetleg nem hajlandó adás-vételi szerződést írni, akkor egyértelmű, hogy valamit titkol szóval inkább állj el az üzlettől. 

Legyél tisztában az árakkal.

Ne dőlj be az alacsony áraknak. Ha valami túl olcsó, akkor az valószínűleg túl szép is ahhoz hogy igaz, jelen esetben igazi legyen. Ha azt állítják, hogy külföldről van a kés akkor nézz utána a külföldi áraknak. Minimális pár ezer forintos eltérés, még nem jelent semmit, de ha több tízezer forinttal a bolti ár alatt akarnak neked eladni valamit, akkor nagyon figyelj a fent felsoroltakra, és ha bármi gyanúsat észlelsz, akkor inkább ne vedd meg a késeket, vagy győzd meg az eladót, hogy menjetek el egy késeshez, és vizsgáltassátok be a késeket. Ha igaziak, akkor bele kell, hogy menjen ha nem, akkor pedig nagy valószínűséggel el leszel küldve a picsába, de ez még mindig kisebb sérelem, mint hogy elveszítsd a nehezen megtakarított pénzed és kezdhesd újra a gyűjtést, hogy legyen mivel dolgoznod.

19 komment
Címkék: cikkek

10+1 jó tanács a sikeres étlapíráshoz

2017. július 25. 08:57 - A kreatív Séf

Rengeteg tényező van, amely befolyásolja egy újonnan induló étlap sikerességét vagy rosszabbik esetben sikertelenségét. Ebben a cikkben most igyekeztem összegyűjteni nektek azt a 10 legfontosabb dolgot, melyet minden esetben érdemes szem előtt tartani egy új étlap megírásakor.

restaurant-menu.jpg

1. Éttermi profil:

Egy magyaros étterembe ne akarj sushit adni, egy japán étteremben pedig ne akarj gulyást adni. Egyszerű nem? Ha valaki nyit egy éttermet, akkor kitalál hozzá egy koncepciót, megálmodja, hogy milyen stílusú éttermet szeretne, az étlapodnak pedig maximálisan bele kell illenie a koncepcióba, mert ha képzavart okozol, az emberek fejében az sosem vezet jóra. Személy szerint találkoztam már több olyan étteremmel is, ahol az éttermi koncepció és az étlap, nagyon távol álltak egymáshoz. Példaként a legdurvább az egy kínai étterem volt, egyiptomi névvel, ahol gyrost, gulyást, pacalpörköltet, de még lángost is tudtál enni. Hozzáteszem, elég hamar be is zárt a hely.

2. Célközönség:

Tudnod kell, hogy kiknek főzöl! Miden vendég másra vágyik, illetve mást engedhet meg magának, minden igényt kielégíteni pedig nehéz, de neked mint jó séfnek, arra kell törekedned, hogy amennyire csak lehet próbálj megfelelni az elvárásoknak. Elvégre, a vendégeidnek főzöl nem pedig a saját magad szórakoztatására. Rengeteg mindent kell figyelembe venned: a vendégek átlag életkora, vallási beállítottság, ételallergiák, megfizethetőség stb.

3. Eladhatóság:

Tudnod kell, hogy mi az az ár, amit a vendégek még hajlandóak kifizetni egy egy ételért, és az étlapot nyilván úgy kell kialakítanod, hogy az a cég számára is jövedelmező legyen. Ahány étterem, annyiféle haszonkulcs. Itt nehéz dolgod lesz, mert két felé kell teljesítened. A tulajdonosok, jó bevételi számokat szeretnének látni, a vendégek pedig megfizethető árakat. Nagy átlagban, az emberek 1500-2500 forintot hajlandóak előételre, 2500-5000 forintot főételre, és 1000-2000 forintot desszertre költeni / fő.

4. Szezonalitás:

Télen ne adj spárgát, nyáron pedig ne adj sütőtököt. Egyrészt mert nem is tudsz, vagy ha mégis akkor olyan árakkal kell kalkulálnod amit senki nem fog neked megfizetni, másrészt pedig mert nem célravezető. A vendégek keresik a szezonális dolgokat, és ha te nem adod meg nekik akkor majd megadja más. 

big_thumb_7b822670cb68f7d36efbe854bca19b21.jpg

5. Állandóság:

Kenguru bélszín, cápa uszony, pitahaya, jól hangzanak ugye? A kérdés csak, az, hogy ha étlapra teszed ezeket, akkor tudod-e biztosítani a vendégek számára, hogy bármikor rendelnek, kapni is fognak belőle? Valószínűleg nem. Csak olyan alapanyagokkal kalkulálj, amit könnyedén és szinte bármikor be tudsz szerezni. És még mielőtt megijednél ez nem azt jelenti, hogy akkor csak hétköznapi alapanyagokkal dolgozhatsz. Szerencsére most már elég sok különleges alapanyag fellelhető kis hazánkban, amit a beszállítók garantáltan bármikor tudnak neked biztosítani. 

6. Különleges étkezési igényű vendégek:

Manapság egyre több olyan vendég van, aki nem fogyaszthat bármit. Vegák, vegánok, glutén,-laktóz,-seafood,-vörös hús (stb.) allergiások. Rájuk fokozottan kell figyelni. Két opció van, az egyik, hogy bevállalod, hogy külön főzöl nekik, de akkor elég komoly szabályokat kell betartanod. Gondolok itt olyanokra, hogy pl.: egy gluténmentes kenyeret nem készíthetsz ugyanott, ugyanazokban az edényekben ahol előzőleg normális gluténos kenyeret készítettél. A második opció pedig nyilván az, hogy nem teszel fel ilyen ételeket az étlapodra. 

7. Klasszikus és "újragondolt":

Már évek óta az egyik legnagyobb vitatéma a szakmában. Olyannyira, hogy ezt majd bővebben egy külön cikkben szeretném kifejteni. A lényeg az, hogy ne téveszd meg a vendégeket, ha te chilivel, korianderrel és lime-al tálalod a gulyást, akkor azt valahogy jelezd az étlapon is, mert ha nem teszed, akkor aki egy klasszikus gulyásra vágyott lehet, hogy nem lesz boldog. Én azt vallom, hogy nem vétek, régi ételeket újraértelmezni, de nem biztos, hogy érdemes az eredeti neve alatt futtatni. Onnantól, hogy hozzányúltál, az már a te kreációd, adj neki nevet is.

8. Összetétel és terjedelem:

Meg kell találnod a középutat. Ha túl nagy az étlap, az nem jó. Felmérések mutatták ki, hogy kis étlapból sokkal könnyebben választanak a vendégek, míg nagy étlap esetén, képesek számon kérni a felszolgálón, hogy ez vagy az miért nincs az étlapon. Ha sokat adsz, még többet akarnak, adj keveset, de az legyen olyan, választékos, és jól kialakított, hogy meg se forduljon a vendég fejében, hogy ő valami mást akar. 2 leves, 3-4 előétel, 6-8 fajta főétel és 2 desszert szerintem pont ideális. És ha ez így kevésnek bizonyulna, akkor még mindig tudsz adni hetente változó séf ajánlatként egy-két plusz fogást.

9. Közérthetőség:

Fogalmazz egyszerűen és közérthetően. Ezzel nem azt mondom, hogy ne adj hangzatos elnevezéseket az ételeknek, hanem, hogy a névből derüljön ki minden, mert ha nem akkor az lesz a végeredmény, hogy a vendég folyamatosan a felszolgálókat fogja zaklatni, hogy mi-micsoda?

10. Megvalósíthatóság:

Az étel először a séf fejében születik meg és csak hosszas kísérletezgetés után kerül a vendég tányérjára. Mindig törekedj arra, hogy amit kitalálsz az ne csak a fejedben működjön, hanem meg is tudjátok valósítani, úgy ahogy azt kitaláltad, még akkor is ha te mondjuk éppen nem vagy a konyhán. Az utolsó tányérnak is úgy kell kinéznie, ízeiben és állagában is olyannak kell lennie mint a legelsőnek. Ebben nincs kompromisszum. Ha valami nem megvalósítható akkor, vagy alakítsd át vagy engedd el, de ami a vendég elé kerül, az már egy jól összerakott kész fogás legyen, amit bármikor ugyan olyan formában tudsz biztosítani számára. 

home_chef_wallpaper_1_1.jpg

+1. Vegyél kölcsön, de sohase lopj!: 

Láttál egy jó receptet az interneten, vagy egy szakácskönyvben ami annyira meg tettszett, hogy úgy döntesz felrakod a saját étlapodra. Ne tedd! Ötleteket vehetsz el egy-egy fogásból, amit aztán a saját igényeidnek megfelelően alakíthatsz, de egy az egyben sose vegyél át ételeket másoktól, mert ezzel saját magadat írod le. Ha kiderül, hogy amit a saját neved alatt, a te kreációd ként adsz, az valójában nem is a tiéd akkor, akkor mindenki azt fogja gondolni hogy te egy olyan séf vagy akinek nincsenek saját ötletei, nincs saját stílusa, ízvilága, és csak a mások által jól összerakott fogásokat képes egy az egyben lemásolni. Ezért törekedj már a legelején törekedj arra, hogy kialakíts az ételeid által egy egyedi stílust, amit a vendégek veled tudnak azonosítani. Ha téged másolnak az rád nézve büszkeség, mert azt jelzi, hogy valami annyira jót tettél le az asztalra, hogy mások is szeretnének egy szeletet a képzeletbeli tortából, viszont ha te másolsz az szégyen.

3 komment
Címkék: cikkek

Csúcsrajáratott marketing gépezet - a Salt bae jelenség és ami mögötte van

2017. július 20. 09:05 - A kreatív Séf

Szerintem senkinek nem kell már bemutatni Salt bae-t azaz, Nusret Gökce-t, azt a török séfet, aki idén januárban gyakorlatilag szétrobbantotta az internetet, különös megjelenésével, nem éppen hétköznapi sózási technikájával és a húsokhoz való különös viszonyával, amivel gyakorlatilag újra értelmezte a kajapornó fogalmát. Salt bae sikere az óta is töretlen, olyannyira, hogy hollywoodi sztárok, és egyéb nagy hírességek keresik fel, hordják az ő képével ellátott pólókat és utánozzák a mára már ikonikussá vált sózási mozdulatot. 

16195817_253414638414391_688965732634016559_n.jpg

A kérdés ezek után csak az, hogy honnan ez a nagy siker, illetve hogy vajon amit látunk az csupán a véletlen műve, vagy pedig egy csúcsra járatott gerillamarketing, ami valószínűleg még annál is sokkal jobban sikerült, mint ahogyan azt eredetileg eltervezték?

Természetesen itt egyértelműen a másodikról van szó, ezért most nézzünk egy kicsit a dolgok mögé: Nusret 2010-ben 27 évesen nyitotta meg első éttermét Isztambulban, a másodikat pedig két év múlva Dubaiban. Az üzlet annyira bejött,  hogy az óta már összesen 6 étterem fut a neve alatt és már tervezi a következő kettőt Londonban és New Yorkban, szóval ez így is egy elég sikeres életpályamodellnek tekinthető, de ebben az esetben nem az történt, hogy egy jól működő étterem séfje sikeressé vált,  a vendégek elégedettsége és a kritikusok jó véleménye által. Itt fogták Nusretet, kialakítottak egy nagyon durva profilt (amin egyébként valószínűleg nem kellett sokat gondolkozni, mert a stílusa alapból sem volt túl hétköznapi) és megcsinálták azt a bizonyos videót, aztán még többet, és még annál is többet, még nem már a csapból is ő folyt, és folyik egészen még a mai napig is. Ezáltal pedig úgy vonzották be az embereket az éttermekbe, hogy nem is azokat reklámozták, de Salt bae személye mágnesként vonzotta oda az érdeklődőket.

nusret.jpg

Mi is az a gerillamarketing?

A gerilla marketing lényege, hogy minimális költségbefektetéssel, hatalmas célközönséget érjünk el. Ehhez nincs szükség másra, mint egy jó ötletre, és rengeteg kreativitásra. Kezdetben sokszor ki sem derül, hogy amit látsz az egy reklám, mert első körben a figyelemfelkeltés a lényeg és pont ez benne a zseniális! 

Mi ebből a tanulság?

A szociális média fénykorát éljük, ahol gyakorlatilag egy jól összerakott profillal és megfelelő marketinggel bárki sztár lehet a 12 éves vlogger kislányoktól kezdve a 70 éves nagymamáig aki cicás videókat posztol. A legfontosabb az, hogy bármihez is kezdesz, már a legelejétől fogva kezeld úgy mint egy vállalkozást. Legyen konkrét célod, legyen meg a célközönség, alakítsd ki a saját profilodat és tudd hogy mit akarsz!

A legfontosabb aranyszabály viszont azt, hogy hiába a jó marketing, ha nincs mögötte megfelelő háttértartalom. Itt arra gondolok, hogy hiába jó a reklámod, és hiába adod el magadat vagy a termékedet, hogyha az pocsék minőségű vagy gyenge, mert akkor a végeredmény: bukás lesz. Azt pedig senki nem szeretné, főként te, nem aki egy sikeres vállalkozást szeretne üzemeltetni. Ezért ahogy az adott példa is mutatja, először legyen egy jó háttered, mint Nusret esetében az étteremlánc, utána pedig robbanthatod a jól megtervezett és időzített marketing bombát, ami garantálja majd a sikert!

 

 

 

1 komment
Címkék: cikkek

A Te döntésed: főnök leszel aki csak utasít, vagy pedig egy igazi vezető?

2017. július 18. 09:40 - A kreatív Séf

Megszületünk, pár évig éljük a békés gyermekéveket, aztán elkezdünk iskolába járni, kitanulunk egy szakmát, amiben el is kezdünk dolgozni innentől kezdve, hogy mennyire leszünk sikeresek az csak rajtunk áll. Kezdetben mindenki beosztott ként kezdi, a ranglétra legalján, de elhivatottsággal, alázattal és kitartással bárkiből lehet vezető pozíciójú személy, azaz főnök. Jó vezetőnek lenni viszont nem könnyű, mert ilyenkor rengeteg teher nehezedik az ember vállára, amikre addig még csak nem is gondolt, és olyan napi akadályokkal kell szembenéznie, amivel addigi pályája során még csak nem is találkozott. Én 21 évesen kerültem először vezető pozícióba, és az én karrierem sem indult zökkenőmentesen. Sőt... A legtöbb hibámat akkoriban észre sem vettem, viszont így utólag visszagondolva, beláttam, hogy mekkora ballépéseket követtem el, és rengeteget tanultam belőle. Ezt a cikket most egy iránymutatásnak szánom azoknak, akik sikeres vezetőkké szeretnének válni.

404h.jpg

Ahogy a zsenit és az őrültet, úgy a jó és a rossz vezetőt is csak egy hajszál választja el egymástól. Egy jó vezető nem csak irányítja, hanem tanítja is az alkalmazottait. Én azt vallom, hogy olyan dolgot nem várhatsz el senkitől, amit te magad sem tudsz megcsinálni. Először minden esetben, meg kell mutatnod, a beosztottaknak, hogy mit hogyan kell csinálni, utána már támaszthatsz feléjük elvárásokat. Legyél türelemmel, van aki lassabban tanul, van aki gyorsabban, ezt embere válogatja. Ha valaki kimagaslóan teljesit akkor dicsérd és jutalmazd, ha pedig valaki fittyet hány a feladatokra és a tanitásaid ellenére is rosszul végzi a feladatát, akkor szankcionálj, de mindig maradj meg embernek, és sose felejtsd el, hogy te is ott kezdted ahol ők.

Diktatúrában és félelemben senki sem szeret dolgozni! Utasításokkal is lehet irányitani egy csapatot, de nem érdemes. Egy jó vezető lelkesíti a csapatot és célokat tűz ki eléjük, amiért érdemes dolgozni. Az emberek szeretik megmutatni, hogy miben jók, szeretik a kihívásokat, ezért támogasd őket, és napról napra emeld azt a képzeletbeli lécet, míg nem már annyira tökéletesen nem működik minden, hogy nincs hova tovább. (Persze mindig van feljebb, tökéletes pedig nem létezik, és ha indokolatlanul magasra rakod, a lécet az nem vezet jóhoz, ezért erre érdemes odafigyelni).

Ha csak elvárod, hogy tiszteljenek, de nem dolgozol meg érte, akkor sohasem fognak tisztelni! Ahogyan a dolgozóknak, bizonyítaniuk kell feléd, neked ugyanúgy kell bizonyitanod feléjük, hogy alkalmas vagy arra, hogy irányítsad őket.

356h.jpg

Onnantól, hogy egy csapat élére kerülsz, le kell győznöd a saját egódat. El kell felejtened az önös ént! Attól a pillanattól kezdve nincs "én", csakis a "mi" létezik. Mint egy jó kapcsolatban. Ha csak a saját érdekeidet tartod szem előtt, akkor sérül a kapcsolat, ezért mindig úgy kell gondolkoznod, hogy amit teszel, az ne csak neked legyen jó, hanem nektek. Ha mindenkinek jó, azzal nem adsz okot az embereidnek arra, hogy elpártoljanak mellőled, vagy ellened forduljanak, ezért kerülj bármilyen helyzetbe is, próbálj meg úgy dönteni, és cselekedni, hogy az mindenkinek jó legyen. Előre szólok, hogy ez nagyon nehéz lesz, és sokszor kell majd kompromisszumokat kötnöd, de hidd el, menni fog.

A legtöbb ember, az iskola elvégzése után is szeretne tanulni, mert szereti, amit csinál, ezért fejlődni akar. A lehetőségek pedig folyamatosan adottak. Egy részről ott vagy te, aki nem a semmiért lettél vezető, igy valószínűleg tőled is rengeteget lehet tanulni. Másod sorban pedig: használd a kapcsolataidat! Ha valaki tanulni szeretne, küldd el az embereidet, más helyekre stázsolni, és cserébe akár te is fogadj be onnan tanulni vágyó munkásokat egy-két hétre, ezáltal te és a beosztottjaid is új dolgokat tudtok tanulni így mindenki elégedett lesz.

Sose a probléma okát keresd, hanem azonnal a megoldást! Rengeteg olyan emberrel dolgoztam, és dolgozok jelenleg is, akik képesek fennakadni egy-egy nagyon apró problémán is, és ahelyett, hogy pillanatok alatt megoldanák azt, csak az okot és a felelősöket keresik, ezáltal sosem jutnak előrébb. Te ne legyél ilyen!

408h.jpg

Amilyen az adjon isten, olyan  lesz, a fogadj isten. Egyszerűsítve: ha kérsz,  akkor kapsz, ha akaratoskodsz és követelsz, akkor pedig rábaszol. Te sem szereted, ha utasítanak, ezért te se utasíts, hanem mindig használd azt a két szót, amit gyerekkorodban szinte az elsők között tanultál meg: kérem és köszönöm!

Minden vezető félti a pozícióját, viszont egy jó vezetőnek nincs oka rá. Ha jól végzed a dolgodat, és minden úgy működik, ahogyan kell, akkor nincs miért félned, viszont, mindig figyelj az utánpótlásra. Ha a csapatod valamely tagja kimagaslóan teljesit akkor a kezdetektől fogva próbáld meg úgy nevelni, hogy ha kell, egy napon majd át tudja venni a helyedet.

Szándékosan utoljára hagytam az egyik legfontosabb szabályt. Egy csapatot irányítasz, egy jó csapat pedig olyan, mint egy család. Bár néha vitatkoznak, és vannak dolgok, amikben nem értenek egyet, de a végén mindig összetartanak. Éppen, ezért úgy ahogy minden akadályt közösen kell megoldanotok, úgy a sikereket is közösen kell, hogy ünnepeljétek. Egy jó csapatban minden siker közös! Nem szabad, hogy féltékeny legyél mások sikerére, támogatnod és biztatnod kell őket, és az út végén együtt kell learatnotok a babérokat.

Én személy szerint a saját sikereimre úgy tekintek, mint azon nagyszerű emberek munkájának a gyümölcsére, akikkel az évek során együtt dolgozhattam, és akiktől rengeteget tanultam. Ha egyszer valaki olyan ér el jó eredményeket, aki tőlem tanult, és mellettem dolgozott, na, az lesz az én igazi sikerem!

2 komment
Címkék: cikkek